A megváltás személyes csodája

A megváltás személyes csodája
Bihar megye – A váradi Posticum idén is megszervezi a tavalyi nagysikerű élménykiállítását Nagyböjti időutazás címmel. A kiállítást legfeljebb 15 fős csoportokat alkotva, előjegyzés alapján lehet megtekinteni.

A nagyböjt időszakában a húsvétra való lelki felkészülés jegyében a hívek számára különleges szerepet tölt be a hit személyes megélése, a megváltás csodájának átélése. A Posticum római katolikus vallási intézményként a művelődés, nevelés és a szórakozás mellett kiemelt figyelmet szentel a lelki életre, így a húsvétra való lelki felkészülésre is. A tavalyi sikerre alapozva az intézmény idén is megszervezi a Nagyböjti időutazás című élménykiállítást, melyet az elmúlt esztendőben mintegy 2400-an tekinthettek meg. Az első tárlatvezetésre a sajtó kapott meghívást, melyen az élménykiállítás nevéhez hűen igazi élménnyel gazdagodhattak. A kiállítás alagsori helyszínére lépve a kétezer évvel ezelőtti Jeruzsálembe találhattuk magunkat, ahol az evangéliumi elbeszélésekből ismert szamárháton való bevonulásnak lehettünk tanúi.

Jézus példaértékűsége

Az utolsó vacsorán méltán érezhettük azt, hogy Jézus tanítványai közül valóak vagyunk. Ugyanezt tapasztalhattuk meg a Gecsemáné kertjében is, ahol közösen imádkoztunk Jézussal. Azonosulhattunk a Messiást háromszor is megtagadó Péterrel, kérdéseket intézhettünk Pontius Pilátus helytartóhoz, valamint az utunk során teherként cipelt követ elhelyezhettük Jézus keresztjének tövében. Ez a szimbolikus gesztus a tárlatvezetés azon pontja, mely talán a leginkább hat a résztvevőkre, mivel arra késztet, hogy önmagunk felé forduljunk. Végül Jézus üres sírjánál és – újra az emeletre jutva – a mennyországban a feltámadás csodájának lehettünk tanúi. Elmondhatjuk: a mintegy negyven perces tárlatvezetés alkalmával megismerhettük Jézus emberi megnyilvánulásait, melyeknek őszintesége, ugyanakkor istensége példaértékül szolgálhat a mi életünkben is.

Interaktív időutazás

A tárlatvezetés végén a szervezőkkel elbeszélgetve megtudhattuk, hogy a tárlat március 1 és április 2-a között járható körbe a Posticumban. A nagy érdeklődésre való tekintettel a tárlaton előjegyzés alapján vehetnék a részt az érdeklődők. Hétfőn, kedden és pénteken magyar, szerdán és csütörtökön román tagozatos iskolásokat (akár óvodásokat) várnak, míg hétvégenként a családok, baráti társaságok előtt van nyitva a kiállítás. A tavalyhoz képest nagyobb lett a tér, melyet nagyváradi képzőművészek segítségével rendeztek be (állíthatjuk, hogy igen élethűen). Másfajta interaktív játékokat vezettek be, változott a mennyország, illetve kevesebb hangsúlyt kapott a kínzóeszközök bemutatása is. A szervezők szerint a gyerekek rendkívül át tudják élni az “időutazást”, interaktívan alakítják az események alakulását is, míg a felnőttek elsősorban lelkiekben élik azt meg.

Mészáros Tímea