A megerősítési munkával nagyjából végeztek

A megerősítési munkával nagyjából végeztek
Elvégezték a földmegerősítési munkálatok legnagyobb részét az épülő nagyváradi gyorsforgalmi út mentén.


A nagyváradi Constantin Prezan és Füstös hidakat összekötő új, négy kilométeres út építésének helyszínén csütörtökön tartottak sajtótájékoztatót a váradi önkormányzat s a kivitelezők képviselői. Mircea Malan a város alpolgármestere itt kifejtette, hogy ez egy nehezen kivitelezhető út, mert masszív földmegerősítési munkálatokat kell végezni, közműhálózatokat kell áthelyezni, és az is komoly nehézség, hogy a vasúti sínek mellett kell dolgozni. Hangsúlyozta, hogy az erre a munkálatra előirányzott összegek nagy részét a megerősítésekre kell elkölteni. Mircea Malan kijelentette, hogy ütemterv szerint haladnak, már csak azért is, mert egyszerre akár tíz helyszínen is folynak a munkálatok: az Izvorului utcánál például már megépítették a kis hidat, a Hegyesi Márton (Teodoroiu) utcán az Ipatescu és Marin Preda utcák által közrezárt szakaszon gyakorlatilag el lehet kezdeni az aszfaltozást, és a következő napokban befejeződik a Facliei utca felújítása azon a 357 méteres szakaszon, amely összeköti a Szilvásban épült közúti hidat a leendő gyorsforgalmi úttal.Az elöljáró elmondta, hogy elkészülte után a gyorsforgalmi út tehermentesíteni fogja a Püspüki út és a Ghillányi (Cantemir) közötti útszakaszt, másrészt a lakónegyedek közötti távolságokat is lerövidíti majd, ami környezetvédelmi szempontból is hasznos.

Megerősítve

Az alpolgármester a helyszínen kiemelte, hogy a földmegerősítési munkálatok túlnyomó többségét már elvégezték: a Macskadombnál két sorban fúrták be a földbe a cölöpöket, a tartófalak is megépültek már nagyrészt. Jelenleg is dolgoznak a két felüljáró építésén. A Kálvária (Dózsa György) utca magasságában épülő felüljáró tartópillérei már elkészültek, itt a hídszerkezet építése következik, a másik felüljáró támasztéka is látszik már. A továbbiakban Mircea Malan elmondta, hogy sok helyen elvégezték a vízelvezetést szolgáló alagcsövezést. Mint kifejtette a talajvíz a legfőbb okozója a földcsuszamlásoknak, ezért kiemelten fontos a vízelvezetés. A kivitelező már lefektette a vízelvezető csatornákat, amelyek mind a talajvizet, mind a felszíni rétegben lévő vizet, mind pedig az esővizet elvezetik majd. Az alpolgármester hozzátette, hogy folyik a munka az Izvorului utca magasságában, és hamarosan megkezdik a munkát a Marin Preda és Feleacului utcák közötti szakaszon, és dolgoznak az Adevărului és Piatra Craiului utcák bekötő útjánál. A maga során Calin Roman a fő kivitelező Selina cég vezérigazgatója elmondta, hogy a munkálat legnehezebb részén, a földmegerősítő munkálatokon már túl vannak, aminek nyomán a Macskadomb és a Kálvária domb sokkal stabilabbá váltak, mint eddig voltak, köszönhetően annak a támfal rendszernek, amelynek részét képezik a huszonöt fokos szögben huszonöt méter mélyen a domboldalba fúrt merevítési cölöpök, és a komplex vízelvezető csatornahálózat, mely utóbbi egyedelállónak számít térségünkben, hangsúlyozta a vezérigazgató. A munkálatok ütemterv szerint haladnak, jó esély van tehát arra, hogy határidőre, vagyis idén októberre teljesen elkészül a négy kilométer hosszú új közút. Maga a közút hét méter széles és két sávos lesz, menetirányonként egy sávval.

A Románia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében Nagyvárad és Biharkeresztes együttműködésével megvalósuló projekt összértéke mintegy 17,5 millió euró, ebből 500 ezer euró Biharkeresztest illeti meg, a nagyobb hányad, vagyis 12,5 millió euró pedig a gyorsforgalmi út építésére megy el. A nagyváradi önkormányzatnak a közbeszerzési eljárás során sikerült 11,1 millió eurós szerződést kötnie az útépítésre a Selina cég által vezetett vállalkozói csoportosulással. Az útépítést idén októberéig kell befejezni. A kivitelező öt év garanciát vállalat a munkálatra.

Pap István