A megbékélés titka az emlékezés

A megbékélés titka az emlékezés
Nagyvárad – Az emlékezetek gyógyítása a történelmi Bihar régióban címmel április 7-9. között interkonfesszionális és interkulturális tanácskozást szervez az Európai Egyházak Konferenciája és Dél-Kelet Európai Megbékélés Alapítvány.

A két helyszínen- Nagyváradon és Biharkeresztesen- zajló tanácskozáson a történelmi egyházak képviselői, vezető személyiségei vesznek részt, a történelem okozta sebek begyógyítását és az együttműködés útját keresve. A nyítóünnepséget hétfő délután, a váradi Ortodox Püspöki Hivatal kápolnájában tartották, ahol házigazdai minőségében Sofronie Drincec püspök köszöntötte az egybegyűlteket. Úgy vélte: a Dieter Brandes, az Európai Egyházak Konferenciájának az igazgatója által néhány éve kezdeményezett Az emlékezetek gyógyítása elnevezésű projekt példaértékű, és kitűnő lehetőség arra, hogy a résztvevő felek hiteles üzeneteket fogalmazzanak meg az egyre jobban szét forgácsolodó világnak. A főpap saját és egyháza nevében is bocsánatot kért azokért a fájdalmakért és sérelmekért, amelyeket a történelem során az ortodoxok okoztak a többi felekezetnek, kihangsúlyozva azt, hogy “a haladáshoz megbocsátásra vanszükség“. Dieter Brandes szerint a “megbékélés titka az emlékezés”, az öreg kontinens keresztényeinek pedig rá kell jönniük arra, hogy a különböző népeknek, vallásoknak és kultúráknak közösen kell alakítaniuk a jövő Európáját. Többek közt ezért hozta létre a Dél-Kelet Európai Megbékélés Alapítványát, mely kitünő fórum a közeledés megvalósítására.

Gazdagságot kell jelentsen

Dr. Norbert Denecken egyházi főtanácsos a megbékélés módozatairól szólt a nemzetközi egyházkapcsolatokban, példaként a Lutheránus Világszövetség és az Egyházak Világtanácsa közötti együttműködést említve. “A kulturák és felekezetek közötti különbség nem problémát, hanem gazdaságot kell jelentsen”, közölte. Dr. Virgil Bercea görög-katolikus püspök annak a meggyőződésének adott hangot, hogy Isten, amikor megteremtett bennünket, nem akart más tőlünk, mint hogy békében és egyetértésben éljünk, a sokszínűségben pedig az örömhírt kell “meglássuk”. Dr. Szebik Imre nyugalmazott püspök a magyarországi Lutheránus Egyház, Dr. Siluan Manuila püspök pedig a magyarországi Román Ortodox Egyház képviseletében mutattak rá arra, hogy napjaink globalizált világában a konfliktusokat közösen kell megoldanunk.

Az együttműködés fontossága

Mîrţ Mihály római-katolikus tisztelendő arra hívta fel a figyelmet: ha együtt küzdünk a gonosz ellen, az eredmény is hatékonyabb és jobb lesz, Vinczéné Pálfi Judit református lelkész, a KREK missziós előadótanácsosa pedig kiemelte: a mostani konferenciához hasonló alkalmak lelkesítők és motiváló hatásúak kell legyenek, és imádkozni kell azért, hogy tettekben megnyilvánuló eredmények szülessenek. Dr. Dénes Zoltán, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye professzora, Dr. Paul Negruţ professzor, az Emanuel Baptista Egyetem rektora és Koppelmann Felix, a Nagyváradi Zsidó Hitközség elnöke egyaránt az együttműködés és a megbékélés fontosságát emelte ki. A konferencián jelen levő világi közéleti személyiségek részéről Mihai Groza polgármester, Biró Rozália alpolgármester és Mircea Ghitea prefektus szólaltak fel, szintén a népek és felekezetek közti párbeszéd fontosságát hangsúlyozva.

 

Ciucur L. Antonius