A médiaszabadságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét egyaránt hangsúlyozta Barroso Pontának

A médiaszabadságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét egyaránt hangsúlyozta Barroso Pontának
A média szabadsága az Európai Bizottság szemében szent és sérthetetlen, ugyanakkor szóvá kell tenni azt is, ha összehangolt médiakampányokkal veszélyeztetik az igazságszolgáltatás függetlenségét – hangsúlyozta José Manuel Barroso, az uniós javaslattevő-végrehajtó végrehajtó intézmény elnöke a romániai helyzetről szólva, Viktor Ponta román miniszterelnökkel közösen tartott hétfői brüsszeli sajtótájékoztatóján.

 

Kettőjük megbeszélése után elmondták: szóba került köztük az a múlt héten közzétett európai bizottsági jelentés, amelyet az úgynevezett együttműködési és értékelési mechanizmus keretében készítettek Brüsszelben Romániáról, áttekintve az uniós tagsággal járó kötelezettségvállalások eddigi teljesítését. A jelentésből kitűnt, hogy az országnak bőven van még tennivalója az igazságszolgáltatás, a korrupció elleni küzdelem, illetve a médiaszabályozás területén.

Barroso most is megerősítette: e téren további előrelépést várnak Romániától. Az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosítása után második kiemelt témaként említette a fontos tisztségekbe való kinevezések kérdését. Magyarázatként megjegyezte: Brüsszel elvárja, hogy azok a román közéleti szereplők, akiknek a “személyi integritása megkérdőjeleződik” vagy “a korrupció gyanúja merül fel velük szemben”, “álljanak félre”.

A médiaszabadságot illetően az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta: nem szólnak bele abba, hogy Románia miként szabályozza ezt a területet, csupán jelezni kívánták: problémát okoz, ha a médiát összehangolt kampányokra használják fel, többek közt olyan személyek lejáratása érdekében, akik fellépnek az igazságszolgáltatás függetlenségéért.

Barroso és Ponta kitért a sajtótájékoztatón arra, hogy az uniós tagállamok belügyminiszterei márciusban tekintik át, csatlakozhat-e Románia és Bulgária a belső határellenőrzés nélküli utazást lehetővé tevő schengeni övezethez. Az Európai Bizottság elnöke megerősítette, hogy az általa vezetett intézmény ezt támogatná.