A marosvásárhelyi Színházművészeti Egyetem sajtóközleménye

Marosvásárhely – Négy akkreditált szakkal bővül a hatvankét éves marosvásárhelyi Színházművészeti Egyetem kínálata 2008/2009-es tanévvel kezdődően. Mesterfokozatú képzéssel egészül ki a színészművészeti szak, és Romániában először indul magyar nyelvű díszlet- és látványtervezői alapképzés.

A Romániai Felsőoktatás Minőségét Biztosító Ügynökség (ARACIS) bizottsága kedvezően döntött a marosvásárhelyi Színházművészeti Egyetem akkreditációs kérelméről, mely döntés nyomán az egyetem 2008. őszétől elindítja a magyar és a román nyelvű színművészeti mesterképzést. A korábban már létező, a négy éves egyetemi végzettséggel rendelkezők számára meghirdetett Beszéd és nyelv az előadásművészetben és Kortárs rendezés mesterképzők után harmadikként létrehozott mesteriskola a hároméves Bolognai-rendszerben diplomát szerzőknek kínál továbbtanulási lehetőséget.

Az ARACIS jóváhagyta továbbá az alapfokú Színpadi művészetek – rendezés szakirányt, valamint szintén alapfokon a látványtervező szak létrehozását. Utóbbi létrejöttével az intézmény, amelyen színész-, bábszínész-, teatrológus- és zenetanár-képzés folyik, művészeti egyetemmé bővül. A látványtervező szak tanári tisztségeire az egyetem olyan elismert művészeket nyert meg, mint Dobre-Kóthay Judit és Bartha József. Az új szak Romániában először kínál látványtervezői képzést magyar nyelven.

A frissen akkreditált szakokkal együtt 2008. őszén a marosvásárhelyi Színházművészeti Egyetem összesen tizennégy új osztályt indít. Az alapképzésben magyar és román nyelvű színész- és zenetanár-, magyar bábszínész- és látványtervező valamint román teatrológia évfolyam indul. A Beszéd és nyelv az előadásművészetben szakirány harmadik, illetve a Kortárs rendezés második évfolyama kezdi meg tanulmányait a mesterképző magyar és román tagozatán. Harmadik alkalommal indul osztály a doktorképzésen is. A beiratkozással és felvételivel kapcsolatos bővebb információk az egyetem honlapján, a www.uat.ro-n érhetők el. Az alapképzésen induló szakokra a felkészítők április folyamán kezdődnek.