A margittai Horváth János Elméleti Líceum diákjai október 23 – án testvérvárosukban, Kiskőrösön emlékeztek

A margittai Horváth János Elméleti Líceum diákjai október 23 – án testvérvárosukban, Kiskőrösön emlékeztek
Rákóczi Szövetség pályázatot hirdetett október 23 – a közös ünneplésére Magyarországon kívüli iskolák számára. A cél az egységes nemzeti megemlékezés volt. A Horváth János Elméleti Líceum sikeresen pályázott, a befogadó iskola a kiskőrösi Evangélikus Általános Iskola volt.

Az elnyert összeg szinte a teljes utazási költséget fedezte, ezért a diákoknak csak a szállást és étkezés jutányos díját kellet kifizetniük. Ennek megszervezésében segítséget kaptak a kiskőrösi iskola igazgatónőjétől, Grausza Jánosnétól (Erzsikétől). Magát a pályázatot a főszervező Nagy Gabriella, a margittai magyar iskola igazgatónője készítette el, az általuk bemutatott ünnepi műsort, amely erdélyi történéseket tartalmazott, illetve azok tükrében szemlélte az eseményeket, pedig a vallástanárnő tanította be és irányította. Az ünnepségen rajtuk kívül csak a helyi középiskolások szerepeltek. Összesen 44 diák és 4 kísérőtanár vett részt a közös megemlékezésen.

A háromnapos kirándulás igen tartalmas programokat biztosított. Megálltak Szegeden, ahol meglátogatták a Tudományos Egyetemet és a Dómot, valamint Ópusztaszeren, ahol valamennyi nevezetességet megtekintettek. Kiskőrösön elmentek a Petőfi Emlékházba, a Petőfi szoborhoz, a helyi Közlekedési múzeumba és az uszodába. A Petőfi emléktáblánál elhelyezték koszorúikat. Építő jellegű, tanulságos utazás volt, melyen a margittai diákok a közös megemlékezésen élményekkel és sok új baráttal gazdagodtak.

Szőke Ferenc