A Malév növelte kolozsvári járatainak számát

A Malév növelte kolozsvári járatainak számát
Kolozsvár – A Malév a nyári menetrendi időtől, április elsejétől egyről kettőre növelte menetrendszerinti járatainak számát Kolozsvárra, az első – immár saját járata – csütörtökön érkezett meg a romániai városba.

Eddig a Malév a Carpatair légitársasággal közösen repült Kolozsvárra – mondta Mester Zoltán, a Malév vezérigazgató-helyettese az ünnepélyes járatnyitás alkalmával tartott sajtótájékoztatón. A kapacitásbővítésével a magyar légitársaság most már heti 56 járatot üzemeltet négy romániai városba: Bukarestbe, Kolozsvárra, Marosvásárhelyre és Temesvárra.
A Malév romániai járatain tavaly több mint 177 ezer utas utazott, 12 százalékkal több az előző évinél. Ugyanakkor ezeken az útvonalakon a bruttó jegyárbevétel 19 százalékkal volt magasabb a 2006. évinél.
A repülőtér Kolozs megye tulajdona. Nicoara Marius, a Kolozs megyei Tanács elnöke a Kolozsvárott tartott sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a repülőtér 1994 óta nemzetközi légikikötő, és az első nemzetközi járat éppen Budapestről érkezett.
A napokban a Lufthansával bővült a repülőtéren üzemelő légitársaságok köre – mondta el a repülőtér vezérigazgatója, David Ciceo. A vezérigazgató hozzátette: az idén 800 ezer utassal számolnak a múlt évi 400 ezerrel szemben. A menedzsment arra számít – mondta David Ciceo, hogy Kolozsvár és Budapest között az utasforgalom egy év alatt 30-40 százalékkal nő. (Más légitársaságnak is van Budapest-Kolozsvár menetrendszerinti légijárata.)
A repülőtéren új utasforgalmi terminál épül, amelyet az idén adnak át. Az éves kapacitás eléri majd a kétmillió főt. A mintegy 30 millió eurós beruházást Kolozs megye saját forrásból finanszírozza – válaszolta az MTI kérdésére a megyei tanácselnök.