A makuladegeneráció

Akt.:
A makuladegeneráció
A makuladegeneráció a makula sorvadása. A sárgafolt egy kis terület a retinán, a szem hátsó részben, amely lehetővé teszi számunkra, hogy a finom részleteket is jól lássuk, és olyan tevékenységeket végezzünk, mint az olvasás és az autóvezetés.

Ha a sárgafolt nem működik megfelelően, a központi látást elmosódás, fekete foltok vagy torzítás befolyásolhatják. A makuladegeneráció érinti a távol vagy közel látó képességünket, és nehézzé vagy lehetetlenné tehet egyes tevékenységeket – olvasás, tűbefűzés.
Bár a makuladegeneráció csökkenti látást a retina központi részén, ez nem befolyásolja a perifériás látást. Például láthatjuk az óra körvonalait, de nem tudjuk megmondani, mennyi az idő.
A makuladegeneráció önmagában nem vezet teljes vaksághoz. Még a legelőrehaladottabb esetekben is megmarad valamennyi a hasznos látásból és az emberek képesek ellátni magukat. Sok esetben, a makuladegeneráció hatása a látásra minimális lehet.

Mi okozza a makuladegenerációt?

Sok idős embernél a makuladegeneráció az öregedési folyamat része. Vannak különböző makula problémák, de a legelterjedtebb az időskori makuladegeneráció. Nem ismerjük megjelenésének pontos okát, és eddig semmilyen kezelést nem volt egységesen eredményes. A makuladegeneráció a súlyos látásromlás vezető oka a 65 év felettiek körében.

A „száraz” (atrófiás) makuladegeneráció

A legtöbb embert a „száraz” formában jelentkező makuladegeneráció érinti. Ezt az öregedés, valamint a makula szövetének elvékonyodása okozza. A látás elvesztése általában fokozatosan történik.

A „nedves” (vizenyős) makuladegeneráció

A makuladegeneráció „nedves” formája az esetek körülbelül 10%-ában lép fel. Ez annak az eredménye, hogy kóros erek képződnek az ideghártya alatt a szem hátsó részében. Ezekből az új erekből folyadék vagy vér szivárog, ami hatással van a központi látásra. A látás elvesztése gyors és súlyos lehet.

Hogy jelentkezik a makuladegeneráció?

A makuladegeneráció a különböző betegeknél különböző tüneteket okoz. Nehéz lehet észrevenni a kezdeti szakaszban. Néha csak az egyik szem látása romlik, míg a másik szem évekig megőrizhető.
De ha mindkét szem érintett, a központi látás elvesztése sokkal gyorsabban észlelhető.
Az alábbiakat vehetjük észre:
· Egy könyv lapján látható szavak homályosan jelennek meg
· A látótér központjában egy sötét vagy üres terület jelenik meg
· Az egyenes vonalak torzulva jelennek meg

Hogyan diagnosztizálják makula degenerációt?

Sokan nem veszik észre, hogy makuláris problémájuk van, egészen addig, amíg a homályos látás nyilvánvalóvá nem válik. A szemész már korai szakaszban képes felismerni a makuladegenerációt a szem vizsgálata során, ami a következőkből áll:
· Egy egyszerű látásvizsgálat, amelyben egy milliméterpapírhoz hasonló beosztású hálót kell nézni (Amsler teszt)
· Szemfenékvizsgálat a makula megjelenítésével, egy szemtükör segítségével
· Egyes esetekben speciális fotókat készítenek a szemről, amit fluoreszcein angiográfiának nevezünk, a retina alatti rendellenes vérerek kimutatására. Fluoreszceint (festékanyag) fecskendeznek az alkari vénába, és a szemet lefényképezik, ahogy a festék áthalad a szem mögötti erekben.

Hogyan kezelik a makuladegenerációt?

A folyamatos orvosi kutatások ellenére, még mindig nincs gyógymód a „száraz” makula degenerációra. Egyes orvosok úgy vélik, hogy a táplálék-kiegészítők lassíthatják a makula degenerációt. A kezelés célja, hogy segítse az érintett személyt olyan módszerek megtalálásában, melyek segítségével megbirkózhat a látásromlással.

Lézeres műtét és fotodinámiás kezelés

Bizonyos „nedves” makuladegeneráció típusok lézersebészeti eljárásokkal kezelhetők. Ez általában rövid és fájdalommentes. Lézeres műtét és a fotodinámiás terápia egy fókuszált fénysugarat használ, hogy lelassítsa vagy megállítsa a makulát érintő vérerek szivárgását. Ez az eljárás a látás megőrzését célozza meg az illető szakaszban, vagyis ezzel a kezeléssel nem tér vissza a normális látás.
Az orvosi kezelés ellenére, sok makuladegenerációban szenvedő ember tapasztal bizonyos látásvesztéseket.
Mivel a perifériás látást általában nem befolyásolja, ez nagyon hasznos lehet az illető személyek számára. Gyakran az emberek továbbra is folytathatják kedvenc tevékenységeiket, nagyítók, illetve nagy betűkkel nyomtatott anyagok segítségével.

Látásvizsgálat Amsler (rács) teszttel

Naponta ellenőrizheti látást az Amsler teszttel. Előfordulhat, hogy olyan változásokat talál látásában, amelyeket egyébként nem vett volna észre. Nagyon jó módja annak, hogy ne feledje naponta megnézni, ha a rácsot a hűtő ajtajára teszi.
Hogyan kell használni a rácsot:
1. Vegye fel olvasószemüvegét és tartsa a rácsot a szeme előtt 20-25 cm-re, jó megvilágítás mellett;
2. Takarja le az egyik szemét;
3. Nézze közvetlenül a középpontban található pontot a fedetlen szemével;
4. Miközben közvetlenül központi pontot nézi, figyelje meg, hogy az összes vonal egyenes-e, vagy hogy vannak-e torzított, homályos vagy sötét területek;
5. Ismételje meg az eljárást a másik szemével;
6. Ha a háló bármelyik része hullámosan, fátyolosan vagy sötéten jelenik meg, azonnal forduljon szemészhez.

Promóció:

2016. december 12-22. között, bármilyen teljes szemüvegre (keret + lencsék) szóló megrendelés esetén 20% kedvezményben részesül (készlet kiárusítás)

Megtalálnak minket
Nagyváradon, az Avram Iancu utca 2. szám alatt
Tel.: 0359/170154, 0772/013191
Sürgősségi esetekben: 0772/101253
Rendelési idő: hétfőtől péntekig 9,30-19, szombaton 10,30-13 óra között.