A magyarság nem kalapdísz…

A magyarság nem kalapdísz…
Nagyvárad- Csütörtökön az RMDSZ Sas-palotabeli székházában tartott sajtótájékoztatón értékelték a szervezők a múlt hétvégén zajlott I. Fekete Körös-völgyi Magyar Napok történéseit. Sikeresnek nevezték ezeket.

Borsi Lóránt főszervező hangsúlyozta: nem elfogult, amikor sikeres rendezvénysorozatról beszél, ugyanis a visszajelzések is őt igazolják. Mindenki megtalálta a neki tetsző programot, megmozdult a Fekete Körös-völgyi magyarság. Az ott élők a sajátjuknak érezték az ünnepségeket, az egység mellett döntöttek, noha voltak rászervezési kezdeményezések, de ezekre nem szeretne kitérni. Az első nap a hagyományőrzésről szólt Belényesújlakon. A megyéből érkezett néptánccsoportok tagjai élő zenés kísérettel vonultak a helyi iskolától a futballpályáig, sokan a kapukban állva figyelték őket. A román vezetésű önkormányzat pozitívan állt hozzá a dolgokhoz, a polgármester asszony is ott volt a menetben, sőt, később felszólalt. Nagy volt a lelkesedés a helybéliek részéről, a folklórműsor késő estig tartott, az emberek a hűvös idő ellenére kitartottak. A precíz szervezésért köszönet jár a történelmi egyházaknak, a civil szerveződéseknek és a helyi RMDSZ-szervezeteknek– mondta Borsi Lóránt, majd hozzátette: a sikeren felbuzdulva a történet jövőre folytatódni fog a térségben, csak más helyszíneken, illetve településeken, az egyeztetések már el is kezdődtek. Megjegyezte még: jó volt együtt ünnepelni, a gyakorlatban is bebizonyosodott az a Gárdonyi-idézet, miszerint „a magyarság nem kalapdísz, hanem a szíve mélyében viseli a magyar, mint tenger csigája a gyöngyét”.

Fenesi Tibor szervező a szombati köröstárkányi eseményeket idézte fel. A délelőtti órákban gulyásfőző verseny zajlott, mellyel párhuzamosan magyar polgármesterek találkoztak az óvoda épületében, focimeccsekre került sor, valamint alternatív produkciókban lehetett részt venni, melyeket a huszonnégy RMDSZ-es elöljáró ajánlott fel. Délután nagy tömeg hallgatta Nótár Maryt, minden generáció képviseltette magát. A nap fénypontjának Tamás Gábor koncertje bizonyult: közel másfél ezer rajongója hallgatta őt, hatszor tapsolták vissza a népszerű előadóművészt. Fenesi Tibor külön köszönetet mondott a Magyar Napok szerzéséből részt vállaló református lelkipásztoroknak: a belényesi Réman E. Istvánnak, a belényessonkolyosi Szabó Árpád Csabának, a magyarremetei Szigeti Ferencnek, a belényesújlaki Boros Istvánnak, a kisnyégerfalvai Filep Attilának, a váradfenesi Szabó Lászlónak és a köröstárkányi Szakács Zoltánnak. Arra is kitért: felmerült, hogy saját lobogója legyen a Magyar Napoknak, Együtt az összefogásért felirattal.

Van magyar élet

Grim András, a megyei RMDSZ szórványért felelős ügyvezető alelnöke a belényesi programokat összegezte. Arra hívta fel a figyelmet: vasárnap a kultúra és a hitélet jutott meghatározó szerephez, ugyanis a délelőtti horgászverseny után délután istentiszteletet tartottak a református templomban, ahol ezt követően hét kórus lépett fel, és bemutatták Petőfi Sándor bronzszobrát, melyet jövőre fognak felavatni a parkban. Este a kultúrházban Zsiskú János-szórványdíjat kapott Miklós János belényesi képzőművész, tanár, majd fellépett a Nagyvárad Táncegyüttes. Az I. Fekete Körös-völgyi Magyar Napokkal ért véget tulajdonképpen a III. nyári szórványprogram, melynek keretében az RMDSZ tizenegy rendezvényt bonyolított le kilenc településen a szolidaritás, a megmaradás és az összefogás jegyében. „Bebizonyosodott, hogy van magyar élet a szórványban, felelőtlenség azt állítani, hogy kitelepítésekre van szükség, illetve menthetetlen a szórvány, ahogyan Szász Jenő, vagy az EMNP-s politikusok hangoztatják”, nyomatékosította Grim András.

Ciucur Losonczi Antonius