A magyarság egyetlen esélye: az összefogás

A magyarság egyetlen esélye: az összefogás
Nagyszalonta – Nagyszalontán, a Hajdúvárosi Esték vendége nemrég Torgyán József kisgazdapárti politikus volt, a Megújuló Magyarországért Mozgalom elnöke.

A gondolkodók klubjában tartott eszmefuttatásában egyrészt a mai Magyarország gazdasági és politikai kérdéseit vázolta, másrészt az összmagyarság múltjáról, jelenéről és jövőjéről beszélt. Ez utóbbi kérdéskörben igen fájó témát érintett: a trianoni döntés következményeit, illetve az ország határain kívül élő magyarok sorsát. Ezzel kapcsolatos szavait idézzük az alábbiakban.

„A szavakkal hiába magyarkodik bárki, ha a tettekkel elárulnak minket”

Magyarország a földkerekség egyetlen országa, melyet önmaga határai vesznek körül, mert Magyarország testéből mindenki leszakított egy részt, még az osztrákok is, akik semmit nem kértek, még azok is kaptak belőlünk. Amikor összedőlt Trianoni békediktátum, lehetett volna lépni. Ki volt az egyetlen ország, aki nem lépett? A Magyar Köztársaság. Hát ezt nem lehet kimagyarázni. Azt kell mondjam, a szavakkal hiába magyarkodik bárki, ha a tettekkel elárulnak minket. Ahhoz, hogy mi a világban bármit produkáljunk, egy erős Magyarországra lenne szükség és az összmagyarságot össze kellene fogni. Először egy belső nemzetpolitikát kell elfogadni az országban, majd azt megtárgyalni a kisebbségi sorsba került magyarsággal – mondják meg ők, hogy ebből mit tartanak helyesnek, elfogadhatónak,  milyen iránymutatást adnak nekünk, hogy az anyaország milyen politikát képviseljen. Ehhez először is a közjogi rendet meg kellene változtatni. Véleményem szerint a trianoni békediktátum az akkori nemzetközi jog szerint is jogellenes volt, mert az akkori népszövetségi nemzetközi jogi rendelkezések értelmében csak úgy lehetett volna egy országrészt egy másik országhoz csatolni, állampolgárságát egy másik ország állampolgárságára változtatni, ha az adott népesség megszavazza volna azt. Ezt nem szavazta meg senki, ilyen módon a nemzetközi jogba ütközött. Mit gondolnak kik ellenezték a legjobban azt, hogy ezt keresztülvigyem? Nem csak az MSZP meg az SZDSZ, hanem a Fidesz legalább annyira. Amikor 1990-ben a trianoni megemlékezést kezdeményeztem, Orbán Viktor azt mondta, erről hallani sem akarnak, és kivonultak az országgyűlésről.

„Gyurcsányt Orbán Viktornak köszönheti a magyarság”

A nyolcvanas évek végén én voltam az, aki végigjártam az országot, felkerestem a történelmi keresztény egyházakat, hosszú ideig én voltam az egyetlen, aki az egyházak számára a politikai vezetők részéről a segítséget nyújtottam, felszólaltunk az iskolák ügyében, és akkor éppen Orbán Viktorék ordították be, hogy „csuhások ki az országházból”. És szintén Orbán Viktor volt, aki 1998-at megelőzően végigharsogta az országot, hogy nem hajlandó koalícióra lépni a Kisgazda Párttal,  különösképpen pedig a Torgyán József vezette Kisgazda Pártot nem tudja szövetségeseként elképzelni… Akkor, amikor az MSZP kétszázezerrel több szavazatot szerzett meg, mint a Fidesz, én a kisgazdák 82 esélyes képviselőjelöltjét léptettem vissza hogy Magyarországnak polgári kormánya legyen. Hogy mennyire polgári vagy keresztyén, minden szövetségest hátba szúrni – ezt döntsék el önök. De azt kijelenthetem, hogy Gyurcsányt Orbán Viktornak köszönheti a magyarság. Ha ő nem szúrja hátba a szövetségeseit, mandátumokon át biztosítva lett volna a kormányzása. A sors iróniája, hogy most épp azt híresztelik az ellenzékiek, hogy csak az Orbán nélküli Fideszt tudják elképzelni. A Gyurcsány-kormány teljességgel elviselhetetlen, így a Fidesz a kisebbik rossz… Ideje lenne már, hogy ne a kisebbik rosszat fogadjuk el, hanem a jót keressük.

„Ha itt sem tudnak együtt haladni, akkor iszonyatos baj van”

A magyarságnak kitörési lehetősége nincs, csak összefogással. Szlovákiában egymásnak estek a magyarok, a Vajdaságban egymásnak estek a magyarok, a Kárpátalján egymásnak estek a magyarok. A legfájdalmasabb, hogy itt is ez körvonalazódik. A magyarság legerősebb bázisa mindig az erdélyi, partiumi magyarság volt. Ha itt sem tudják elérni, hogy együtt haladjanak a parlamenti választások során, akkor iszonyatos baj van. A jövőnk érdekében muszáj egy közös nyelvezetet találni, és az nem lehet hogy mi, Magyarországról mondjuk meg, hogy Erdélyben mi legyen a helyes út. Ezt mondják meg az itt élők, s amit önök kimondanak, amellett teljes mellszélességgel ki kell állnunk. Nem igaz, hogy nekünk már végünk van. Egy ország soha nem mehet csődbe, a lakosságát nagyon nehéz helyzetbe lehet vinni, de az ország nem mehet csődbe. Az országot talpra kell állítani, olyan vezetőket kell választani, akik ki mernek állni a magyarság mellett. De nem azért, hogy jó pontot kapjanak, hanem hogy végre emberi méltósággal élhető feltételeket teremtsenek az összmagyarág számára.