A magyarországi nyitásról

Magyarország 2008 január elsején korlátozások nélkül megnyitja munkaerőpiacát a Romániából érkező felsőfokú, középfokú, alapfokú végzettséggel és szakmunkás bizonyítvánnyal rendelkező munkavállalók előtt – közölte a magyarországi Szociális és Munkaügyi Minisztérium.

A minisztérium közleménye szerint a munkavállalási engedélyre a jövőben csak a szakképzetlen romániai munkavállalóknak lesz szükségük, azonban ebben a körben is lesz könnyítés. Ezek a lépések az eddigi fokozatos nyitás utolsó állomását jelentik, hiszen a Romániából érkezők döntő többségénél elég lesz a munkavállalás tényének bejelentése, ennek elmulasztása viszont komoly szankciót von maga után.

A részletek

A tárca tájékoztatása szerint Magyarországon egyre nagyobb hiány van a szakképzettek, illetve egyes felsőfokú végzettséggel rendelkezők körében, és ez a hiány egyes ágazatokban, illetve régiókban már a gazdasági fejlődés akadályát is jelenti. A munkanélküliségi ráta az előző évi 7,5 százalékról 7,2 százalékra csökkent. Statisztikai adatokkal kimutatható, hogy Magyarországon folyamatosan csökken a külföldi munkavállalók száma, a román állampolgárokkal együtt az új tagállamokból összesen 13,5 ezer fővel kevesebben jöttek Magyarországra dolgozni, mint egy évvel korábban. A következő lépés már a magyar munkaerőpiac teljes megnyitása lesz, amelyet remélhetőleg hamarosan lehetővé tesznek a foglalkoztatási folyamatok – áll a közleményben. Az EU tagállamaiból érkező szakképzetlen munkavállalók esetében fennmarad az engedélyezési eljárás. Az EU tagállamaira vonatkozóan az eddigi kvóta megszűnik.