A magyaroknak is készülni kell 2018-ra

A magyaroknak is készülni kell 2018-ra
A magyar közösségnek már az idén készülnie kell arra, hogy milyen üzenetet fogalmaz meg 2018-ban, Románia nemzeti ünnepének centenáriumán, mondta Szabó Ödön, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke a pénteki választmányi ülésen.

Pénteken a nagyváradi városházán tartotta választmányi gyűlését az RMDSZ Bihar megyei szervezete, melyen elfogadták a megyei szervezet idei évi költségvetését, valamint döntöttek arról, hogy a megyei tisztújító küldöttgyűlést április 20-án tartják meg. A választmányi ülés legérdekesebb momentumai a megyei pártelnök és az ügyvezető elnök beszámolói voltak. Cseke Attila megyei elnök politikai beszámolójában úgy ítélte meg, hogy a Bihar megyei RMDSZ nagyon szép eredményt ért el a parlamenti választásokon. Történelminek tekinthető az eredmény abból a szempontból, hogy a rendszerváltás óta először történt meg az, hogy Bihar megyének két RMDSZ-es szenátora lett. A továbbiakban kifejtette, hogy a PSD-ALDE kormány bután, szakmaiatlanul járt el, amikor sürgősségi kormányrendelettel próbálta meg módosítani a Büntető törvénykönyvet (btk.), noha a btk. módosítására szükség van, hiszen több mint negyven alkotmánybírósági döntés szól arról, hogy a törvénykönyv különböző kitételei alkotmányellenesek. Cseke emlékeztetett arra, hogy 2013-ban a Velencei Bizottságnak volt egy javaslata, mely szerint a tagállamok töröljék a hivatallal való visszaélés cselekményét a btk.-ból, de legalábbis szorítsák korlátok közé. Cseke szerint ma a legfontosabb kérdés az, hogy jogállam van-e Romániában, vagy nincs. Mint mondta, nem lehet jogállamról beszélni akkor, amikor nem tartják be az Alkotmánybíróság döntéseit és a törvényeket.

Készülni az évfordulóra

Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke jobbára a jövőbeni tervekről beszélt. Kiemelte, hogy jövőre Románia nemzeti ünnepének száz éves évfordulóját ünnepli, és mint Szabó fogalmazott, „nekünk, erdélyi és bihari magyaroknak bátran kell nekivágni ennek a történetnek. Máris készüljünk arra, hogy az RMDSZ-nek legyen világos képe arról, hogy miképpen viszonyul ehhez a száz évhez. El kell mondani azt, ebben a helyzetben, amit mi nem akartunk, de ami bekövetkezett, mi mit vártunk el ettől az országtól, és mi az, ami ebből teljesült, és mi az, ami nem; mi az, amiről úgy gondoljuk, hogy az erdélyi magyarságtól valamilyen formában elvettek, vagy még mindig nem adtak meg, pedig megígértek. 2018-ban nem egy konfrontatív, de őszinte hozzáállást kell az RMDSZ-nek és a magyar közösségnek produkálnia, és erre nem elég 2018 januárjában felkészülni” – fogalmazott. Figyelmeztetett arra is, hogy a magyar önkormányzati vezetőket a jövő évben „bele fogják tuszkolni különböző megemlékezési programokba, ha akarják, ha nem.”

Barátságtalan közeg

A továbbiakban kifejtette, hogy épp a választmányi ülés napján kapta meg a nagyváradi polgármesteri hivataltól azt az anyagot, ami hetven ezer lejes adót ró ki az RMDSZ négy váradi ingatlanára. „Nem ezek azok a gesztusok, amelyektől nagyobb lesz a barátság, és nem is lehet addig, amíg nem figyelnek oda arra, hogy a magyar közösség mit akar Nagyváradon” – fogalmazott. Az RMDSZ politikájáról szólva elmondta: „Mi nem ideológiai szempontok alapján kötünk partnerséget, hanem az alapján kötünk szövetséget, hogy kivel tudjuk egy adott helyzetben a magyar közösség jogait képviselni. Mi a kisebbségi jogbővítésre és a magyar közösségek infrastrukturális fejlesztésének előmozdítására kapunk megbízatást, az összes többi úri luxus. Nekünk azok a partnereink, akik minket ebben a két célban támogatnak”. Ebben a vonatkozásban megjegyezte, hogy a megyei tanácshoz az eredeti összeghez képest nyolc millió lejjel több pénz érkezik a nagyváradi reptér fejlesztésére.

Durva összefonódás

A gyűlés végén ismét felszólalt Szabó Ödön ügyvezető elnök, aki kifejtette, hogy számára fölöttébb gyanús az, hogy az év egy nagy botránnyal, a Román Titkosszolgálat (SRI) operatív főnökének a leléptetésével kezdődött, viszont egy ezt követő, még nagyobb botrányról senki sem beszél: arról, hogy a titkosszolgálat együttműködési megállapodást kötött az ügyészséggel, noha alkotmánybírósági döntés van arról, hogy a titkosszolgálat nem végezhet nyomozást bűnügyi eljárásokban. Horváth Anna kolozsvári alpolgármester dossziéjában az alkotmánybírósági döntés után is egy ilyen dokumentum van, és Nagy Zsolt volt miniszert is olyan cikkellyel ítélték el, amit rá fél évre alkotmányellenesnek mondott ki az alkotmánybíróság – jelezte a titkosszolgálat és az ügyészség összefonódásának következményeit Szabó Ödön. Kijelentette, hogy a PSD-ALDE kormány „elpancserolt eljárása” után továbbra is érvényben vannak a btk. alkotmányellenes elemei, és ez a tény súlyosan sérti a személyi szabadságjogokat. „Bajban van a demokrácia ott, ahol sürgősségi kormányrendelettel akarnak btk.-t módosítani, és ott, ahol alkotmánybírósági döntéseket nem alkalmaznak. Bűnös a PSD is, de bűnös a másik oldal is a populizmusban” – zárta szavait Szabó Ödön.

Pap István