A magyarok korruptjairól

A romániai magyarságnak is megvannak a saját iliescui, hrebenciucai és miki spaga-i – jelentette ki egy interjúban Traian Basescu államfő. Az elnök szerint a Verestóy Attiláról, Borbély Lászlóról vagy Markó Béláról kialakult kép „ugyanolyan, mint a PSD-beli kollegáiké”.

Basescu a válsztási rendszer reformjáról való közelgő népszavazásról szólva is kitért a magyarságra, jelezve: szerinte hamis az a felvetés, hogy a magyarságnak nem lesz képviselete a parlamentben, ha bevezetik a kétfordulós, névreszóló szavazási rendszert. „Lesz képviseletük, mert nem gondolom, hogy olyan megyékben, mint Hargita, Kovászna, Maros, Bihar, Szatmár a magyar jelöltek ne jutnának mandátumokhoz” – vélte az elnök, aki hozzátette: eltűnnek viszont azok a pártok, amelyek nem hiteles személyiségeket indítanak a választásokon.

„Van elég párt, amely a politikai élet parazitája. Mindannyian ismerjük azokat a kis pártokat, amelyeknek a parlamentbe való bejutás után az volt az egetlen célja, hogy a nagy pártokat zsarolják, egyáltalán nem nemes ügyek érdekében. Itt az idő, hogy ennek véget vessünk” – mondta Basescu.