A Magyar Nyelv Napja az Ady Endre Líceumban

A Magyar Nyelv Napja az Ady Endre Líceumban
A Magyar Nyelv Napja (november 13.) alkalmából az Ady Endre Líceum mintegy százötven diákja határok feletti közös versmondáson vett részt.

Az alkalmat Balatonfüred Önkormányzata hirdette meg 2016. november 1-jén 11 (nálunk 12) órára. Ezzel indul egy háromnapos rendezvénysorozatuk, melyre meghívták sok jeles magyarországi és határon túli magyar iskola diákjait Délvidéktől Kárpátaljáig.

A pénteki alkalom során András Emese tanárnő a magyar nyelv napját ismertető szavait követően a résztvevők közösen, a kijelölt pillanatokban szavalták el Kisfaludy Sándor Himfy dalainak (II. rész: A boldog szerelem – 45.) egyik darabját.A vers a fiatalokat szólítja meg és arra figyelmeztet, hogy az ifjúság mulandó, de “holtiglan boldog” lehet, aki jót tesz magával-másokkal, és ifjúsága idejét arra használja, hogy érzelmekben, ismeretekben gazdagodjék:

“Gyűjts érzelmet szívednek,
Esméretet lelkednek.”

Csatlós Lóránt színművész, aki a közös versmondást vezette, megdicsérte az adysok figyelemreméltó szervezettségét és az alkalomhoz illő komolyságát. Az eseményt Vad Márta igazgatónő zárta megköszönve a művész segítségét és a diákok fegyelmezettségét.

A balatonfürediek második napi rendezvényén, a Tempevölgy irodalmi, kulturális, művészeti és tudományos folyóiratnak a magyar nyelv napja alkalmából meghirdetett irodalmi pályázatára Serestély Fanni XII. E osztályos diákunk (magyartanára Sarkadi Viktória) egy novellával jelentkezett. A szerkesztőség olyan pályaműveket várt, amelyek a magyar nyelv sokszínűségét, a magyar nyelvben rejlő játéklehetőségeket mutatják be. A beérkező pályaművekből a zsűri Fanny novelláját is kiválasztotta, így az megjelenhetett a folyóiratnak a Magyar Nyelv Napjára megjelenő különszámában, illetve személyesen is meghívást kapott a Magyar Nyelv Napja balatonfüredi rendezvényeire.

Megemlékezésünk nem csak tiszteletteljes főhajtás, hanem az alkotás által, a közös szavalás élményén keresztül, valamint a szép magyar beszéd határokon átívelő összefogó erejét megtapasztaló valódi, méltó ünneplés volt.

András Emese