A magyar nemzet ünnepe Nagyszalontán

A magyar nemzet ünnepe Nagyszalontán
Arany János városában minden esztendőben, március 15-én, alkalomhoz illő rendezvény keretében gondolnak vissza a hajdúvárosiak a 48-as forradalom márciusi fiataljaira, akik a szabadság eszméjét tűzték zászlójukra, ezért küzdöttek utolsó leheletükig és intő figyelmeztetésként hagyták ránk, utódaikra, a szabadság igényének jogát, egyben kötelezettségét.


Nagyszalontán az idei ünnep is különleges volt, hiszen neves meghívottak, kiváló produkciók, szívhez szóló percek gazdagították a napot.

A magyarok ünnepén Zán Fábián Sándor kárpátaljai református püspök hirdette az igét a Református templomban, szavaiban kiemelve, hogy Isten nélkül építkezni nem hoz áldást és eredményt, valamint, hogy napjainkban az igazi forradalom az lenne, ha megdupláznánk a születések számát a Kárpát-medencében.

Az igehirdetést követően átadásra kerültek a Bihar megyei egyházközségek adományai a kárpátaljai magyarok részére, köztük a nagyszalontai Református Egyházközség és a helyi RMDSZ adománya, amely mintegy 300.000 forintra rúgott.

A templomi megemlékezés után a Kossuth szobor mellett, az alkalomhoz illő zene hívószavára gyűltek össze a hajdúvárosi magyarok, a szívek fölött kokárda jelezte az összetartozást, azt az igényt, hogy a magyar nemzet emlékünnepén együtt tisztelegjen Arany János városának minden lakója. A rendezvényen mintegy 1000 db kokárdát osztottak szét a résztvevők között, valamint Orbán Viktor miniszterelnök köszöntő leveléből is kaptak egy-egy példányt az ünneplők.

A nagyszalontai ünnepséget számos rangos vendég tisztelte meg jelenlétével, a hajdúvárosban ünnepelt többek között Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a Fidesz országos alelnöke, Borbély Lénárd, Csepel polgármestere és a testvérvárosból érkezett küldöttség, valamint Zán Fábián Sándor kárpátaljai püspök.

Az esemény első perceiben a házigazdák nevében Balázs Anita köszöntötte a jelenlévőket és mondta el ünnepi gondolatait, majd a résztvevők a békéscsabai Bartók Béla Vegyeskar vezetésével közösen énekelték el nemzeti imádságunkat, a Himnuszt.

A magyar nemzet szabadságünnepének emlékére rendezett eseményt számos kulturális, zenés-irodalmi perc gazdagította. Lélekmelengető szavalatokkal lépett a nagyszalontaiak elé Meleg Vilmos színművész, ünnepi dalok csendültek fel a Bartók Béla Vegyeskar jóvoltából, valamint a kalocsai táncok világába is bepillantást nyerhettek a jelenlévők a Toldi Néptáncegyüttesnek köszönhetően.

A nap ünnepi szónoka Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a Fidesz országos alelnöke volt, aki tolmácsolta Kósa Lajos parlamenti képviselő üzenetét, illetve az Arany János tervvel kapcsolatban is elmondta gondolatait.

„1848 egységes kiállás volt a magyar nemzetért: egyként vágyták a nemzet szuverenitását, függetlenségét. Tudták, hogy csak úgy lehet leszámolni a nyomásgyakorlással, ha közösen, egyesült erővel állnak ki saját érdekeikért. „Megadni magunkat az idegen hatalomnak annyi lenne, mint örökre kitörültetni a nemzetek sorából.” – figyelmeztetett a híres szalontai, Arany János. Őseink a harcot, a küzdelmet választották.

1848 szelleme ma is itt lobog köztünk. Ahogy a mai ünnepét, a hétköznapjainkat is átjárja a szabadságharc eszméje. Ránk van bízva, tőlünk függ, felelősen bánunk-e azzal az örökséggel, amiért őseink küzdöttek. Rajtunk múlik, vállaljuk-e a felelősséget közösségeink, városaink, gyermekeinkért jövőjéért. Ne feledjétek, megmaradásunk alapja, hogy tudunk-e egyként létezni, kiállunk-e a közös ügyeinkért, ápoljuk-e a lángot, ami mindannyiunké, minden magyar emberé. Éljen a magyar szabadság, éljen a haza! Isten áldja a magyar nemzetet, Isten áldja a Nagyszalontaiakat!” – hangzott el Kósa Lajos üzenete.

Az ünnepi megemlékezés keretében Németh Szilárd a közös összefogás fontosságára figyelmezetette a nagyszalontaiakat, valamint értékelte azt az Arany János terv néven kidolgozott stratégiát, amely a hajdúváros gazdasági fejlesztését célozza.

Elhangzott, az elképzeléscsomag jó lehetőséget teremthet arra, hogy a 2017-es esztendőben az Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából megrendezésre kerülő nívós rendezvények mellett a város továbbfejlesztése is felhajtó erőt kapjon. Többek között erről a cékitűzésről is beszélt az országgyűlési képviselő, illetve elmondta, hogy a nagyszalontaiak a jövőben is számíthatnak a Magyar kormány támogatására.

A folytatásban az ünnepség a koszorúzás perceivel folytatódott, a nagyszalontai RMDSZ, az egyházak, a Polgármesteri Hivatal és a meghívott vendégek mellett számos civil szervezet képviselői hajtottak fejet 1848 hősei tiszteletére és helyezték el a megemlékezés virágait a Kossuth-szobor talapzatán.

A szabadtéri megemlékezést a Szózat közös eléneklése zárta, majd az ünnepség az immár hagyományossá vált fáklyás felvonulással folytatódott, melynek keretében a megemlékezők a városközponton át egészen a Zilahy Lajos Művelődési Házig vonultak.

A menet elején a zászlóvivő huszár legények mutatták az utat, mögöttük lampionokkal vonultak a diákok, majd a több mint félezer fáklya fényében egy emberként énekelték a nagyszalontaiak az Erdély indulót.

A fáklyás menet a kultúrházig vonult, ahol az ünneplőket gálaműsorral várták a szervezők. A kiváló művészek előtt Török László és Borbély Lénárd polgármesterek, Nagyszalonta és Csepel elöljárói léptek a színpadra, akik a példaértékű testvérvárosi együttműködés jegyében köszöntötték a jelenlévőket.

Az üdvözlő gondolatok után az este sztárvendégei, a Riviera Show Band tagjai vették birtokba a színpadot és mintegy két órás időtartamú, fergeteges koncerttel ajándékozták meg a nagyszalontaiakat.

A nagysikerű gálaműsor méltó megkoronázása volt a magyarok ünnepének, amelyet idén is példaértékűen ünnepelt meg a hajdúváros magyar közössége.

Szatmári Erzsébet