A magyar kultúra ünnepére

A magyar kultúra ünnepére
Nagyvárad és Berettyóújfalu alpolgármesterei a kultúra képviselőivel együtt csütörtökön beszámoltak az idei, immár nyolcadik alkalommal megszervezett magyar kultúra ünnepi rendezvényekről.

A házigazdák nevében Biró Rozália alpolgármester, e rendezvénysorozat egyik védnöke köszöntötte Berettyóújfalu alpolgármesterét, Muraközi Zoltánt, Porkoláb Lajost, a Nadányi Zoltán Művelődési Központ igazgatóját, a szervező bizottság egyik tagját. Jelen volt még a szervező bizottság két váradi tagja, Lakatos Péter parlamenti képviselő és dr. Fleisz János történész, a BINCISZ elnöke is. Mindkét alpolgármester hangsúlyozta a közös ünneplés jelentőségét, amely a kezdeti január 27-i egy nap után, immár többnapos rendezvénysorozattá terebélyesedett. Idén a két szervező város mellé felzárkóznak a margittaiak és a nagyszalontaiak is egy-egy rendezvénnyel.

Porkoláb Lajos felvázolta a január 15. és 24. közötti berettyóújfalui rendezvényeket, amelyek közül a reneszánsz Biharban elnevezésú fórumot január 19-én megtartják Váradon is.

A váradi rendezvények

Dr. Fleisz János bejelentette, hogy bemutatják majd az eddigi rendezvényekről szóló kiadványt, míg az ideiről jövőre számolnak be könyv formájában. A mostani rendezvénysorozat központi témája a reneszánsz lesz, és ezen belül is Mátyás király megkoronázásának 500. évfordulója.

Szűcs László, a Várad folyóirat főszervezője felhívta a figyelmet a január 24-i programra, amely egy egész éves rendezvénysorozat nyitóestje lesz majd a megyei könyvtárban. A témája a Nyugat és A Holnap centenáriuma lesz.

Gálakoncert

Lakatos Péter parlamenti képviselő a január 22-i gálakoncertről beszélt, amelynek keretében átadják a Magyar Kultúráért Díjat. A szakbizottság még most válogat a sok jelölt közül. Megtudhattuk, hogy a gálaműsor fő motívuma Székelyfölg a Partiumban lesz. A Szakszervezetek Kultúrházában megrendezendő gálakoncertre az ingyenes meghívókat a megyei RMDSZ Sas passzázsbeli székházába, illetve a vidéki körzeti szervezeteknél lehet ígényelni. A részletes program ismertetésére visszatérünk.

Péter I. Zoltán