A magyar kultúra ünnepe

Nagyvárad – Január 17-24 között váradi és berettyóújfalui civil szervezetek összefogásában ismét megszervezik a két településen a magyar kultúra ünnepét.

Dr. Fleisz János a Bihar Megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek Szövetségének (Bincisz) elnöke a rendezvénysorozat egyik fő szervezője tegnap sajtótájékoztató keretében mondta el azt, hogy 2001 óta szervez a Körös-parti város kultúra napi rendezvényeket. A váradiak a kezdetektől fogva a berettyóújfalui Nadányi Zoltán Művelődési központtal közösen szervezték ezeket az eseményeket. Fleisz hangot adott azon meggyőződésének, hogy minél nagyobb a válság, annál inkább a kultúra vezet ki a válságból, mert mint mondta, a kultúra nemzeti összetartó erő, és ennek a közös rendezványsorozatnak is nem tikolt célkitűzése az, hogy a Kárpát-medencében egységes magyar kulturális tér alakuljon ki. Fleisz János kiemelte, hogy a magyar kultúra ünnepének rendezvényei a civil szervezetek összefogásával jönnek létre, anyagi támogatásban nem részesültek állami intézmények részéről. Éppen ezért Fleisz János hangsúlyozta, hogy ennek a rendezénysorozatnak a védnöke a nagyváradi magyarság.

Közösen

Harasztosi Sándor a Bihari Szabadművelődési és Népfőiskolai Egyesület (BSZNE) elnöke a sajtótájékoztatón tudatta, hogy a magyar állam 1989-ben döntött úgy, hogy január 22., Kölcsey Ferenc Himnusza keletkezésének napja legyen a Magyar Kultúra Napja. 1993-tól a berettyóújfalui Nadányi Zoltán Művelődési Központ helyi jelentőségű rendezvényekkel tisztelgett a magyar kultúra napja előtt, 2001 óta azonban a váradi civil szervezetekkel együttműködve szerveznek rendezvényeket ugyanezen ünnepnap alkalmából. Harasztosi kiemelte, hogy akkoriban egyedülállónak számított az, hogy a határ két oldalán lévő civil szervezetek közösen szervezzenek kulturális eseményeket. Az idei Magyar Kultúra Ünnepe sorozat kapcsán a szervezők hangsúlyázták azt, hogy a BSZNE, a Bincisz valamint a Megyei Néfőiskolai Egyesület mellett ezúttal és a Partiumi Magyar Művelődési Céh (PMMC) is vállalta a közös szervezést, és immár nem párhuzamosan zajlanak a két Bihar megyei civil szervezet rendezvényei.

Váradi programok

Január 17-én, hétfőn 17 órától  Kádár József jogász tart előadást Magyarok a nagyvilágban- Távol-keleti magyarságkutatók nézetei rólunk címmel a váradi Ady Endre Középiskola 99-es termében. Január 18-án, kedden 17 órakor Burai István debreceni festő- és grafikusművész alkotásaiból nyílik kiállítás a Partiumi Keresztény Egyetem előcsarnokában. Január 19-én, szerdán 15 órakor a váradi városháza dísztermében Dukrét Géza mutatja be Ványai Mária: Hidak a viharlámpa fényében című kötetét. 17 órától Újhelyi Sándor berettyóújfalui festőművész képeiből nyílik tárlat a Tibor Ernő Galériában. Január 21-én, pénteken 10 órakor a váradi Góbé Csárdában kezdődik rendezvény “Az év Hajdú- Bihar megyei népművelője- 2010”, címmel. 11.45 órától a váradi Ady Endre Középiskola dísztermében a Csűrdöngölő Együttes ad koncertet. Déli 12 órakor a várad-réti RMDSZ-körzet, a Partium Alapítvány és a Máltai Segélyszolgálat váradi munkacsoportja Széchenyi Zsigmond-emléktáblát avat a George Enescu utca 17. szám alatt. 17 órakor a római katolikus püspöki palota dísztermében kerekasztal-beszélgetés kezdődik a Kárpát-medencei magyarság műveltségi állapotáról. A belépés minden rendevényre ingyenes.

Pap István