A Magyar Könyv és a Magyar Nyelv Ünnepe a Budai Várban

A Magyar Könyv és a Magyar Nyelv Ünnepe a Budai Várban
Szeptember első napjaiban (augusztus 31- szeptember 2) kerül megrendezésre a Magyar Könyv Ünnepe a Budai várban, a Budavári Önkormányzat és a Litea Könyvesbolt közös szervezésében.

Az írásbeliség és a könyvkultúra budai várbeli jelenléte közel egy évezredes történet, ezért is méltó helyszíne a Magyar Könyv Ünnepének a Budai Vár. Itt működött a Mátyás király uralkodása alatt fénykorát élő királyi bibliotéka, és Hess András 1473-ban szintén Budán nyomtatta az első latin nyelvű könyvet. A mai Színház utcában lévő Szent Ferenc-rendi szerzetesek kolostorában született az első magyar történelemkönyv, a Képes Krónika, az itt munkálkodó Kálti Márk tollából. A vári könyvtörténetnek még számtalan állomása van, bezárulva azzal, hogy ma a Budavári Palota ad otthont a nemzet könyvtárának.

A Magyar Könyv Ünnepének programjai a Szentháromság téren lesznek, itt 3 napon át könyvvásár, könyvbemutatók, pódiumbeszélgetések, és kulturális műsorok várják a könyvbarátokat. A színpadon kulturális műsorok és pódiumbeszélgetések, illetve a könyves pavilonoknál dedikálások lesznek.

A kiadók felajánlásainak köszönhetően számos könyvnyeremény vár a Magyar Könyv Ünnepének közönségére, a könyveket nézegető szülők dolgát pedig a gyermekeket foglalkoztató játszóház könnyíti majd meg.

 

Péntek (aug. 31)
10.00 Nyitás
16.30 Hivatalos megnyitó – Dr. Nagy Gábor Tamás polgármester köszöntője, Sediánszky János alpolgármester ünnepi beszéde.
17.30 Misztrál együttes koncertje, vendég: Sudár Annamária.
18.45 Filmvetítés a Magyar Kultúra Alapítványnál, Gaál          

István: Örökség c. filmje (Hess Andrásról)


Szombat (szept. 1.)
10.00-12.00 Kézműves foglalkozás, arcfestés gyerekeknek
18.00 Csillagszemű gyermektánc-együttes műsora
18.30 Dúdos Műhely népzenei koncertje

 

Vasárnap (szept 2.)
10.00-12.00 Kézműves foglalkozás, arcfestés gyerekeknek
14.00 Kobzos Kiss Tamás lemezbemutatója
15.00 Sebő együttes Lázár Ervin emlékműsora
15.30 Zászlófelvonás az Anjou-bástyán
16.00 Ünnepség a Városházán
18.00 Ünnepi Szentmise a Mátyás templomban
19.00 Kodály Zoltán emlékév tiszteletére Budavári Te Deum a Mátyás templomban
A színpadon és a pavilonoknál 10.00-20.00 között minden nap folyamatos programok, beszélgetések színesítik a rendezvényt.

Műsorvezető: Nyakas Szilárd