"A magyar hatóságok visszaélései" ellen tiltakoztak

Arad – “A magyar hatóságok visszaélései” ellen tiltakoztak román fuvarozók Aradon, a kamionosok a város elkerülő Déva és Nagyvárad felé vezető úton vonultak fel vasárnap délelőtt.

A kétsávos elkerülő úton mintegy száz jármű – többségében kamionok és néhány személygépkocsi -, rendőri felvezetéssel haladt lépésben, időnként mindkét irányba. A szinte folyamatosan dudáló járművek többségét az APTE 2002 fuvaros érdekvédelmi szervezet transzparense díszítette, de voltak olyan sofőrök, aki a román nemzeti lobogót és néhányan az uniós zászlót is kitűzték. A járműveken román és elvétve néhány magyar nyelvű transzparens volt olvasható. A feliratok többsége a magyar hatóságok szigora ellen tiltakozott, de volt olyan, amely a román közlekedési minisztériumot hibáztatta, hogy tétlen maradt “a magyar vámban elkövetett rablással szemben”.

Dorin Pop, az egyesület alelnöke a demonstráció okairól korábban elmondta, hogy az elmúlt három hónapban több száz sofőr fordult hozzájuk, akik a Magyarország területén kapott bírságok miatt elégedetlenek. “Arról értesítenek a sofőrök, hogy számos visszaélést követ el a magyarországi pénzügyőrség, amely főként román járművezetőket szokott bírságolni gyerekes okokra hivatkozva, például arra, hogy nem tartják be a pihenési időt” – mondta Pop. Emellett a román szállítók amiatt is elégedetlenek, hogy Románia EU-csatlakozása ellenére a nagylaki határnál a magyar vámosok túlságosan szigorúan ellenőrzik őket, és rendszerint találnak is valami apró kihágást, hogy megbüntethessék őket.

Kapcsolódó cikk: