A magánytól az összetartozásig

A magánytól az összetartozásig
Kedd délután a Kanonok sori székhelyükön szokásos gyűlésüket tartották a nemeseket tömörítő Nobilitas Egyesület tagjai. Dr. Kovács F. Zsolt irodaigazgató tartott előadást a családról.

A megjelenteket Mons. Fodor József általános helynök, egyesületi elnök köszöntötte, aki arra emlékeztette őket, hogy 2014-ben rendkívüli, tavaly októberben pedig rendes szinódus zajlott Rómában, melyeknek témája a család volt. Megjegyezte: a család a társadalom legkisebb sejtje, és jelentős befolyással bír arra nézve, hogy valaki milyen lesz felnőttkorában.

A család szerepéről, illetve a családpasztoráció lényegéről dr. Kovács F. Zsolt atya, a római katolikus püspökség irodaigazgatója tartott prezentációt. Előadásában többször is idézte Ferenc pápát, kiemelve azt, hogy az egyházfő olvasatában egy család részének tekinthetők a nagyszülők, a szülők, a gyermekek, a testvérek, és még az özvegyek, valamint az elváltak is. Hangsúlyozta: nincs semmi furcsa abban, hogy pont egy katolikus pap beszél a házasságról vagy a szerelemről, hiszen egy orvos se próbál ki saját magán minden gyógyszert, amit felír, sőt, kívülállóként talán objektívebben lehet rálátni a dolgokra. Arról is beszélt: napjainkban már nem elég csupán teológiai felkészültséggel közelíteni a jegyespárokhoz, hanem amennyiben lehetőség van rá, úgymond át kell érezni az emberek egész életállapotát.

Nincs örök szerelem

A tisztelendő arra is kitért, hogy mi minden történhet egy házasságban a kezdeti lelkesedéstől a gyémántlakodalomig, melyek a megmaradás alappillérei, az akarati elköteleződések az együttlét mellett. Azon meggyőződésének adott hangot: egy szerelem nem lehet örök, hiszen filozófiai értelemben annak ami örök, nincsen kezdete és vége, a szerelem esetében azonban beszélhetünk egy kezdetről, amikor szerelmesek leszünk valakibe. Így inkább arról lenne szó, hogy a legszebb házasságban is hullámzik a szerelmi görbe. Eleinte bepárásodott rózsaszín szemüveggel tekintünk a kedvesünkre, de ahogy telik az idő, egyre inkább észrevesszük a negatív tulajdonságait is, a hibái démonizálódnak. Persze nem minden házasság végződik válással, de ehhez az is szükséges, hogy a realitás talaján álljunk, elfogadjuk a párunkat olyannak, amilyen, úgy, hogy közben a saját hibáinkat is elismerjük. Kijelentette: a családiasság szeretetteljes hangulata kell átitassa a lelkipásztori munkát, és fontos az is, hogy a házastársak figyelmét arra irányítsák, hogy minél több „minőségi időt” töltsenek egymással.

Levetítésre került ugyanakkor egy rövidfilm a tavaly szeptemberben Philadelphiában zajlott Családok VIII. Világtalálkozójáról, melyen Exc. Böcskei László megyés püspök is részt vett három Bihar megyei családdal.

Az összejövetel második felében Széll Katalin krónikás összegezte az idén 15 éves egyesület 2010-2015 közötti tevékenységét, mely hamarosan nyomtatásban is meg fog jelenni a Nobilitasról szóló könyvben.

Ciucur Losonczi Antonius