A Magányos Farkas menedékház – egy lélekhez szóló projekt Barátkán

Akt.:
A Magányos Farkas menedékház – egy lélekhez szóló projekt Barátkán
Három évvel ezelőtt tértem vissza Romániába, miután hosszú ideig távolt voltam az Egyesült Királyságban, ahol megházasodtam és az angol fegyveres erők minisztériumában dolgozom.

Visszatérésem Romániába a legszebb dolog volt az életemben, de egyben a legszomorúbb is. Megismertem családokat, melyeket mélyen a szívembe zártam, most pedig a saját családom részének tartom őket. Az alábbi történet egyedi és tudom, hogy sokan egyetértenek majd velem.

01

A brit katonai bázison elfoglalt állásom mellett fordító és előadó is vagyok SW Cornwall bíróságán és rendőrségén, egy gyönyörű vidéken. Kis idővel ezelőtt megkerestek engem a rendőrségtől, hogy legyek jelen egy barátkai tinédzserrel folytatott beszélgetésen, aki most brit állampolgár, és akinek utólag a keresztapja lettem. Ezen az ifjún keresztül több emberrel megismerkedtem, akikkel igaz barátságot kötöttem. Többek között ekkor ismertem meg a Domocoș családot. Tisztelettudó, szorgalmas, jószívű emberek. A fiuk, Eronim, aki az én jó barátom, most Nagy-Britannia katonai bázisának alkalmazottja. Denis és Alexandra a szüleikkel élnek Barátkán, ahol kis állatfarmjukon dolgoznak.

02

A második család, a Tepele család, szintén kellemes, barátságos, szorgalmas és nagylelkű emberek. Két gyermekük Ionuț és Cătălin, jó barátaim. Ismerve vágyaikat, elhatároztam, hogy hozzájárulok álmuk megvalósításhoz, hogy legyen egy traktorjuk. Megvettem azt a traktort, és így teljesítettem egy fiatal álmát, a személyes elégedettségem leírhatatlan volt.

A család, cserébe egy nagyon szép kis házat ajánlott fel nekem, Barátka Pojánán, amivel kapcsolatban úgy döntöttem, hogy felújítom, és turistaházzá alakítom. Úgy döntöttem, hogy megőrzöm a 150 évvel ezelőtt épült faház sajátosságát. A Magányos Farkasaknak nevezett kis házban, szálláshelyeket, kempinget alakítunk ki és hagyományos ételeket kínálunk majd. Szintén itt, ezen a helyen, a turistaházzal egyidejűleg egy kis enduro klub alakult, a Club Enduro Cross L.P.S. A klub képviselője, Cătălin Ţepele, egy fiatal férfi, akinek figyelemre méltó ambíciója van, és nyitott az új dolgok megtanulására. Ennek a klubnak a létrehozásával megvalósult ennek a szenvedélyes sportnak a gyakorlásával kapcsolatos álma.

Mindegyik fiatalnak, mint Eronim, Cătălin, Ionuț, Florin, Denis, Alexandra, Toader joga van boldog jövőről álmodni, hogy ne csak sötét álmaik legyenek!

03

Mindezek álmok megvalósulni látszanak, a minket összekötő barátságnak köszönhetően. A barátkai közösséghez tartozó fiatalokkal és helyiekkel dolgozom, akiket nagyra értékelek. Bár nem könnyű több ezer kilométerre lenni attól a helytől, ahol szerelmes lettem, úgy döntöttem, hogy végig viszem a projektet, hogy munkahelyeket tudjak teremteni és népszerűsítsem a Bihar megyei hagyományokat és kultúrát, belföldön és külföldön egyaránt. A felújítási munkálatokat csak bontásra kerülő régi épületekből származó felújított faanyaggal végezzük.

A projekt a kormány vagy az Európai Unió támogatása nélkül valósul meg, és hosszú távú lesz. Velem dolgozik néhány fiatal, akiknek ezúton szeretnék köszönetet mondani támogatásukért: Eronim, Ionuț, Cătălin, Denis, Alexandra, Florin, Cristi, Leontin, Livia, Danu, Aron mama Floarea és Petrea, valamint Barátka egész közössége.

(Fizetett hirdetés)