A magánnyugdíjakat kezelő biztosítók 40 százaléka megszűnhet

A kötelező magánnyugdíjakat kezelő romániai biztosítók 40 százaléka öt éven belül eltűnhet a piacról, mondta Dan Pescaru, a magánbiztosítókat felügyelő romániai hatóság (CSSPP) vezérigazgató-helyettese.

Körülbelül 11 biztosító maradhat talpon a következő három-öt évben, figyelembe véve azt, hogy a kötelező magánnyugdíjakat kezelő cégek hány ügyfelet gyűjtöttek, idézte Pescarut hétfőn a Curierul National című gazdasági napilap. Összesen tizenhét pénzintézet szállt versenybe az ügyfelek meghódításáért, közülük tizenegy biztosító szerezte meg a kötelező magánnyugdíjak piacának 98,7 százalékát.
A törvényes előírások szerint, ha egy biztosító megszűnik, az érintett ügyfeleket kötelező módon át kell vennie egy másik társaságnak.  
Pescaru a Romániával szomszédos államok, egyebek között Magyarország példájára hivatkozott, hangsúlyozva, hogy ezekben az országokban is a hasonló rendszer bevezetése után a kötelező magánnyugdíjakat kezelő biztosítóknak csupán 60 százaléka volt képes hosszabb távon gazdaságosan működni. Rámutatott: a kevés ügyféllel rendelkező biztosítók számára megoldást jelenthet ügyfél-portfoliójuk bővítése.
A január 17-én zárult ügyféltoborzási versenyben lemaradt az OTP Romania magánnyugdíj-biztosítója, az OTP Fond de Pensii is. Ez utóbbinak a vezetői már tavaly októberben jelezték, hogy márciustól vegyesvállalatot hozhatnak létre egy másik piaci szereplővel, de akár a  román magánnyugdíj-biztosítási piacon tevékenykedő többi tizenhét cég valamelyikének megvásárlása mellett is dönthetnek.