A magán egészségbiztosítókról

Legalább egymillió biztosítást kell megkössenek a magán egészségbiztosítók ahhoz, hogy beléphessenek a szociális biztosítási rendszerbe a közvitára bocsátott tervezet szerint.

 

 

A Biztosításokat Felülvizsgáló Bizottság jóváhagyása mellett legalább egymillió, a törvény életbelépését megelőző évben megkötött biztosítás szükséges, emellett a befizetett összeg legalább 250 millió euró kell legyen a szerdán közvitára bocsátott tervezet sezrint. Az egymillió biztosítást a szóbanforgó országos, vagy nemzetközi csoport kell megkösse a tervezet szerint. A magán egészségbiztosítók, valamint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár között megkötött szerződések szabályozzák majd az orvosi szolgáltatások megítélésére vonatkozó feltételeket, tájékoztat a Mediafax hírügynökség.

A biztosítási pénztártól kapott összegekből a magán biztosítók 2,8%-ot tarthatnak meg adminisztratív jellegű szolgáltatások kifizetésére, a többit pedig az alapvető biztosítási csomag által tartalmazott szolgáltatások kifizetésére kell szánják. A magán biztosítók egyúttal szerződést köthetnek az egészségügyi szolgáltatókkal, s az ezzel kapcsolatos részleteket kormányhatározat, illetve a határozat metodológiája szögezi majd le. A biztosítottakkal kötendő szerződésben foglaltakat egy keretszerződés fogja szabályozni, melyet az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak kell jóváhagynia.

A tervezet szerint a magán biztosítók megkülönböztetés nélkül kell megkössék a szerződéseket a biztosítottakkal és nincs joguk felbontani a szerződést. A szerződések közvetlen módon köthetők meg, vagy engedéllyel rendelkező közvetítők által, a 2000 évi 32. sz. törvény végrehajtási utasításai szerint.

A magán biztosítók a munkaadóval közösen dönthetnek további szolgáltatások bizotsításáról is. A biztosítóknak minden esetben tájékoztatniuk kell a biztosítottakat a szolgáltatásokról, jogaikról és kötelezttségeikről, s kötelességük szerződést kötni az egészségügyi szolgáltatókkal. E szerződés megkötését megelőzően meg kell egyezniük az árak és a szolgáltatások mennyiségét és minőségét illetően.

Még tíz napon keresztül lehet módosításokat javasolni, a tervezet január 28-ig tekinthető meg az egészségügyminisztérium honlapján.