A ma gyermekének pedagógusa

A ma gyermekének pedagógusa
Szeptember 28. és október 1. között a MIÉRT, a RODOSZ, az RMDSZ, a BTIET, a Wilfred Martens Központ és a Kós Károly Akadémia szervezésében Aktuális kihívások a romániai magyar oktatásban címmel Püspökfürdőn zajlott a XVI. MIÉRT Akadémia.

Ennek keretében szombat délelőtt dr. Pető Csilla, a Nagyváradi Egyetem oktatója, szaktanfelügyelő tartott előadást az erdélyi tanító- és óvónőképzésről.

Arra hívta fel a figyelmet: a román oktatás mindig a francia modellt követi, például ezért került nálunk is bevezetésre az előkészítő osztály a 2011-ben elfogadott, legutóbbi tanügyi törvény alapján. Ha csupán a tanítóképzésre fókuszálunk, azt láthatjuk, hogy a váradi a kolozsvárival együtt több mint 200 éves múltra tekint vissza, és napjainkban nagyon elnőiesedett. Nagyvárad azzal büszkélkedhet, hogy 2 helyen is zajlik magyar nyelvű képzés: míg a PKE-n csupán működési engedéllyel, addig az állami egyetemen akkreditálással rendelkezik a szak.

A tapasztalat azt mutatja, hogy akik az elemi és általános oktatásban dolgoznak, megállják a helyüket, hiszen több rostán kellett túlesniük, amíg idáig eljutottak, de ezzel együtt, akárcsak a többi pedagógus esetében, náluk a tanulás egy élethosszig tartó folyamat, mindig lépést kell tartaniuk az újdonságokkal. Arról is szó esett még: Várad a versenyzés fellegvárának számít főleg az elemisták szempontjából, manapság pedig az iskola is egyfajta szolgáltató lett. Nagy szerepet játszik a gyermekek, a fiatalok személyiségének fejlődésében, ezért is van az, hogy a szülők általában ragaszkodnak egy-egy bizonyos tanító nénihez. Elhangzott az is, hogy ebben az időszakban milyen nagy gondot okoz a tankönyvek kérdése, egyes vélemények szerint pedig szorongó gyermekeket nevelnek az iskolák.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,