A lovaké volt a főszerep Ottományban

A lovaké volt a főszerep Ottományban
Az elmúlt hét végén egy szűk 30 kilométeres körzetben járva lépten-nyomon falunapokkal találkozott a vidékre látogató, hiszen Diószegen, Szőlősön, Albison és attól pár kilométerre Ottományban is rendezvényekre várták a vendégeket.

Sport és ügyességi vetélkedők, gyerekprogramok, magyarországi és hazai előadók és műsoraik, ünnepélyes megnyitók, tűzijáték és hajnalig tartó mulatság – a koreográfia ismert lehet az olvasó előtt. A sablonszerűségből kikacsintgatva Ottományban két olyan rendezvény is volt, melyeknek a középpontjában ez alkalommal lovak és lovasok álltak. Szombaton délben a település határában tartották Rákóczi Lajos koordinálásával a térségi fogathajtó versenyt. A délben kezdődött derbi két versenyszámból állt. Az első egy úgynevezett akadályhajtó verseny volt, amin a fogatosok adott időn belül egy 20 akadályból álló pályát kellett teljesítsenek. A másik szám során pedig pontgyűjtő, gyorsasági próbán vettek részt a fogatosok. A pótkocsiból álló színpadon a zsűri nemcsak figyelte a versenyzőket, de Rákóczi tanár úr tolmácsolásában sok érdekes dolgot is megtudhatott a lovakról, fajtáikról, fogatokról és általában erről a sportról. Az interaktívvá tett versenyen ezúttal 6 fogat foghatott fokozott tempójú köreinek. Mivel az ottományi derbi nem szerepel (még) a hivatalos versenynaptárban, ezért a fogathajtók zöme e hétvégén Mezőhegyesen volt. A verseny eredményeként mindkét számban, tehát akadályhajtó és pontgyűjtő, gyorsasági számban egyaránt az első helyezett Fitero Petre lett, míg a második és harmadik helyen felváltva Sziki Sándor és Bede István osztoztak.

Rönkhúzás

Vasárnap az egyik legnépszerűbb műsorszám szintén a lovakhoz kapcsolódott. A programban ugyan nem szerepelt, de ennek ellenére is több százan nézték meg a rönkhúzó versenyt. Erre 21 gazda jelentkezett Szatmár és Bihar megyéből egyaránt. Lényege az volt, hogy a 110 méter hosszú pályán egy kisebb ( kb. 1 tonna) és egy nagyobb (kb. 1.3 tonna) súlyú farönköt kellett a paciknak elhúzniuk. A legeredményesebbnek e számban Csizmán Krisztián lova bizonyult (14 mp.), őt pedig Kerezsi László (15 mp.) és Tóth Zoltán (22 mp.) igavonója követte. Míg a szombati fogathajtás során esetenként csendet kértek a szervezők, hogy a közönség ne zavarja meg az érzékeny és drága lovakat, addig vasárnap a rönkhúzó verseny alatt a kommentátor tapsra buzdította a közönséget. A lovak és lovas hasonlatoknál maradva, a falunapok margójára kívánkozik, hogy a helyiek azt érezhették: lóvá tették őket. Szombaton a központi rendezvények helyszínén, az iskolaudvaron egyetlen árust sem lehetett találni, aki sört csapolt volna vagy lacikonyhájával édesgette volna a vendégeket (az árusok vélhetően a nagyobb tömegeket mozgató, községi, városi rendezvényeken árulhatták portékáikat). Vasárnapra mindössze annyi változott, hogy egy kürtőskalácsot áruló kereskedő jelent meg, akinél aztán csapolt sört is lehetett kapni.

Szűcs György0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter