A liberálisok és az Iliescu frakció bojkottálja a referendumot

Calin Popescu Tariceanu kormányfő, Crin Antonescu és Cristian Adomnitei a Nemzeti Liberális Párt (PNL) alelnökei és a párt több vezetője nem szavaztak a referendumon. Ugyancsak bojkottálta a referendumot Ion Iliescu, Adrian Nastase és Nicolae Vacaroiu is, a Szociáldemokrata Párt befolyásos tagjai.

A párt egyetlen vezetője, aki szavazott a referendumon, Mircea Geoana a párt elnöke volt. Tariceanu már reggel jelezte, hogy szerinte fölösleges a referendum, mert, mint mondta már létezik egy törvénytervezet az egyéni választókerületes választási rendszerről, melyért a kormány felelősséget vállalt. Lényegében ugyanezt mondták a PSD vezető politikusai is, amikor csak az EP-választásokon jelentek meg, „fölöslegesnek”, „Basescu féle szeszélynek” titulálva a referendumot.

A politikusoknak ezek a megnyílvánulásai az Országos Audiovizuális Tanács néhány tagjának nemtetszését váltották ki. Gáspárik Atttila a tanács alelnöke kijelentette: „immorális az, ha valaki arra buzdítjak a lakosságot, hogy ne menjen szavazni.”