Köszönetnyilvánítás

2020.08.18. 15:04

Harminc év a Tibor Ernő Galériában

1990 januárjában Rob Ibolya alkotótársunk ötlete alapján, az RMDSZ égisze alatt megalakult egy magyar anyanyelvű képzőművészekből álló csoport. A tagság felvette Tibor Ernő, a mártírhalált halt váradi festőművész nevét, majd megszereztük a Római Katolikus Püspökség tulajdonában lévő romos pincét a Kanonok soron.

Bányai-Szabados Katalin alapítótag

Egy teljes év alatt, önkéntes munkával galériát varázsoltunk a romhalmazból, amit 1991. március 21-én felavattunk. Azóta a galéria a nyári szünetek kivételével folyamatosan működik.

Az évek folyamán sok új színvonalas alkotó csatlakozott. A tagokon kívül vendégünk volt számos neves művész és művészcsoport, az így kialakított kapcsolatok révén mi is eljutottunk munkáinkkal Nagykárolytól Szalontáig, majd Kolozsvárig, a határon túl Debrecentől Pécsig, majd Kaposvárig; Budapesten kétszer is kiállítottunk. Különösen jó a kapcsolatunk a berettyóújfalui művelődési házzal.

A már említett nyári szünetek számunkra a feltöltődést, az alkotótáborokat jelentették. Saját szervezésű táborok mellett évente 2–2 személyt meghívtak egy-egy nemzetközi alkotótáborba, mind Romániában, mind a határon túl. Tábort szervezett számunkra az időközben elhunyt, váradi gyökerekkel rendelkező Morvai László tűzzománcművész. Az ő révén jutottunk el a gyönyörű Zebegénybe, Visegrádra és a Tisza tó-parti nemzetközi táborba.

Vannak falvak, ahova évente meghívtak bennünket, ilyen a határon túli Kismarja és a közeli Micske, ahol felejthetetlen napokat töltöttünk. Jó kapcsolat alakult ki Fábián Tibor lelkipásztor révén Szentjobbal és Nagyszántóval, ahol képeinkből állandó kiállítás nyílt. Galériánkban helyet kapnak a társművészek is. Itt mutatkozott be a Varadinum Vonósnégyes. Gyakran hívtunk meg zenészeket a Nagyváradi Állami Filmharmónia művészei közül. Ki kell emeljem Thurzó Sándor József brácsaművész és Kinda Péter nagybőgős nevét, utóbbi a néhai képzőművész, gitáros, zeneszerző tagunk, az életműdíjas Trifán Lászlóval képezett duót. Gyakoriak a könyvbemutatók, szavalóestek. Az előadóművészek közül kiemelném S. Németh Katalint, galériánk tiszteletbeli tagját.

Harminc év hosszú idő, társaságunk több tagja elhagyta időközben e földi világot, és minket, alapító tagokat is sürget az idő. Nagy szükségünk van fiatalokra, akik tovább éltetik a „lángot”. Szeretettel várunk minden új, tehetséges alkotót!

Idén március 21-én a járvány miatt elmaradt a közös évfordulós tárlatunk, amit augusztus 19-én próbálunk bepótolni. Sajnos a járványveszély még nem múlt el, így nyilvános megnyitó ünnepséget nem tartunk, de a következő hetekben, keddtől szombatig 11 és 16 óra között várunk minden kedves érdeklődőt a frissen felújított galériánkba. Szeretném megjegyezni, hogy a felújítás önerőből jött létre, Csathó Töhötöm művészeti vezetőnk energikus közreműködésével.

Végül, de nem utolsó sorban, az elmúlt 30 évért köszönetet mondunk a Római Katolikus Püspökségnek, akitől a termet kapjuk, és az RMDSZ-nek a galéria fenntartásáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában