A lehet több, mint a biztos nem

A lehet több, mint a biztos nem
Kiss Sándor, az RMDSZ Bihar Megyei szervezetének elnöke, a Bihar Megyei Tanács elnöke vasárnap reggel adta le szavazatát a Călimăneştirol utcai ovódában. Ezt követően nyilatkozott szerkesztőségünknek.

– Mindkét államfőjelölt azt hirdette, szavazzunk a változásra, nyilatkozta lapunknak Kiss Sándor. Persze nem nagyon értem, hogy Johannis milyen változásra gondol, hiszen Băsescu leváltása lenne a változás. Ezek után úgy is lehet venni, hogy akárki is nyer a két jelölt közül, az változást fog okozni.
– Ha a romániai magyarság jogairól beszélnénk, akkor nem biztos, hogy Johannis segíteni tud e tekintetben, hiszen neki folyamatosan bizonyítania kell, hogy milyen jó román! Tehát esetleges elnöki jogkörében sem tud e kérdésben megoldást nyújtani, mert ez egyszerűen nem az elnök, hanem a parlament hatásköre. Természetesen külföld felé jobban nézne ki, ha Johannis győzne, mert Románia szalonképesebbnek tűnhet ekkor. Nekünk azonban nem külföldön vannak gondjaink, melyeket meg kell oldanunk, hanem az országban. Ha Johannis kapja a szavazatok többségét, akkor szerintem még legalább hat évig nem lesz számunkra kedvező alkotmánymódosítás, egyszerűen azért, mert erre nincs meg a megfelelő parlamenti többsége. Pontáék esetében megvan ez a többség, persze kérdés, hogy akarják-e, vagy sem módosítani az alkotmányt, figyelembe véve a mi javaslatainkat. A politikában fontos a valószínűségszámítás. Akinek nincs meg a parlamenti többsége, az biztosan nem tud alkotmányt módosítani, akinek megvan, az meg lehet, hogy fog. Én a lehetet mindig többnek, valószínűbbnek tartom, mint a biztos nemet.

– Hogyan látja most vasárnap reggel a két jelölt esélyeit?
– Ez most olyan, mint a totó. X nem nagyon lehet, bár ki tudja? A televíziós vitákban – már, ahol egyáltalán volt – Ponta egyértelműen bebizonyította, hogy sokkal többet tud azokról a témákról, melyekkel egy elnöknek foglalkoznia kell, felkészültebben vitázott, mint Johannis. Ez talán némileg befolyásolhatja az addig bizonytalan szavazókat. Johannis nem ment el az egyik legnézettebb hírtelevízióba, ez szerintem értelmetlen volt, és taktikai hiba, mert oda is el kell menni, ahol nem szimpatizálnak, s esetleg azokból is meggyőzhet valakiket, akik eddig másra akartak szavazni. Ráadásul ez a megfutamodás azt a látszatot kelti, hogy gyengébbnek és kisebbnek érzed magad a másiknál. Ez nem jó üzenet egy vezetőtől, aki nem félhet semmilyen helyzetben. Persze, aki eldöntötte, hogy Johannisra szavaz, annak bármit is mondhat az ember, nem számítanak az érvek. Ha valaki Pontában a kommunizmust látja, s azt mondja: le a kommunizmussal, akkor igaza van. Én is azt mondom, le a kommunizmussal, én már éltem benne, s nem akarom, hogy újból visszajöjjön ez az időszak. Ésszel kell dönteni, mert a lelkiismeret és a racionalitás között is van ám különbség. Lehet, hogy ez nincs jól így, s mindig a lelkiismeretünkre kellene hallgatni, de a politikában ez nem így működik.