A legtöbb uniós finanszírozású projekt lezárulhat

Még az idén elkészül a Szent László tér felújítása, ígérte a polgármester. Fotó: Alexandru Niţescu
Még az idén elkészül a Szent László tér felújítása, ígérte a polgármester. Fotó: Alexandru Niţescu
Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere keddi sajtótájékoztatón azt ígérte, hogy a városban futó 24 európai uniós finanszírozású beruházás legtöbbjét az év végéig lezárják.

Nagyvárad polgármestere arról tájékoztatott: az uniós finanszírozású projektekhez társuló anyagi finanszírozás kilencvenöt százalékát lehívta már a város. Azt elismerte, hogy lesznek olyan projektek, amelyeket nem lehet majd határidőre befejezni: ezek közül a legjelentősebb az új, gázturbinás hőerőmű építése, melyet ugyan még az év végéig megépítenek, csakhogy a próbákat már a határidő lejárta után fogják tudni csak elvégezni, így ennek költségeit az város kell majd állja. Hozzátette, hogy a Partenie Cosma iskola új iskolakomplexumának befejezése is a határidő lejárta után várható, és az akvaparknál is vannak olyan részek, például a füvesítés, amelyeket már csak az időjárási viszonyok miatt is csak jövőre lehet elvégezni. A polgármester közölte: az építtetőket arra buzdították, hogy rendeljék meg még a kivitelezési határidő lejárta előtt az összes építkezési anyagot, hiszen sokkal inkább megéri a városnak egy várhatóan öt százalékos költségvetési korrekciót elszenvedni, mint elveszíteni azt az összeget, amelyeket most még el lehet költeni az anyagok beszerzésére. A polgármester elmondta, hogy leghamarabb a december 21-iki helyi tanácsülésen fognak rendelkezni egy viszonylag pontos képpel arról, hogy mennyi anyagi juttatástól fog elesni a város a be nem fejezett uniós projektek miatt.

Ami kész van

Kérdésre válaszolva Ilie Bolojan elmondta: még az idén elkészül a Szent László tér felújítása, megnyitják a körgyűrűn épített közúti felüljárókat, és lényegében a gyorsforgalmi út is elkészült. Ez utóbbi kapcsán Ilie Bolojan elmondta, hogy Dan Marian Costescu szállításügyi miniszter azt ígérte, hogy a Román Államvasutak (CFR) közgyűlése még ezen a héten dönteni fog a váradi vasútállomáson lévő telek koncesszióba adási licitjének kiírásáról, ami után remélhetőleg befejeződhet majd a gyorsforgalmi út utolsó, a vasútállomás telkén futó 660 méteres szakasza. Kérdésünkre válaszolva a polgármester elmondta, a határidő szorítása miatt sem fog az önkormányzat minőségileg nem megfelelő munkálatot átvenni, már csak azért sem, mert a garancia időszakban a kivitelezőnek kötelessége saját költségéből kijavítani az esetleges hibákat, hiányosságokat. Arra az újságírói kérdésre, miszerint a Nemzeti Liberális Párt országos vezetésében várhatóan betöltendő tisztsége miatt otthagyja-e a váradi polgármesteri hivatalt, Ilie Bolojan nem adott határozott választ, viszont hozzátette azt, hogy azok a polgármesterek, akiknek futó projektjeik vannak, be kell fejezzék ezeket a projekteket, mielőtt más köztisztség után néznek.

Pap István