A legszegényebbeken segítenének

A legszegényebbeken segítenének
A romák felszabadításának 156. évfordulójának megünneplése mellett egy segélyezési akciójukról is tájékoztattak hétfőn a Ruhama Alapítvány munkatársai. Konkrét eseteket is ismertettek.

 

A rendezvény alkalmából Váradra látogatott David Mark, a Romániai Romák Egyesületének elnöke, aki egyebek mellett beszámolt a február 17-i, bukaresti rendezvényükről. Elmondta: tragikus történelem a romáké, szenvedéseik korántsem értek véget az 1856 évi felszabadításukkal – hiszen még sok rossz várt rájuk: a holokauszt, melynek során haláltáborokba deportálták őket, később pedig a kommunizmus, amikor beolvasztásuk, nemzeti identitásuk megszűntetése volt a cél. Jelenleg zajlanak ugyan az integrálásukra vonatkozó erőfeszítések, de valójában még mindig rabok – az előítéletek és sztereotípiák által tartják őket rabságban, hangzott el.

 

Szegénységben

 

A rendezvény során leírásokat is ismertettek azokról az időkről, amikor a romák rabok voltak: értéküket súlyuk szerint számították ki, s tulajdonosaik úgy bántak velük, mint személyes javaikkal.

Marian Daragiu, a Ruhama Alapítvány elnöke kihangsúlyozta: mostanában számos roma fiatal végez el megyénkben is középiskolát, egyetemet, meseterképzőt. Ők a továbbiakban is a közösségüket képviselik, segítenek és igyekeznek felhívni a közvélemény figyelmét gondjaikra. Florina Lingurar szociális munkás, a Ruhama alapítvány munkatársa arról szólt, hogy a Ruhama alapítvány roma aktivistái rengeteg kétségbeejtő esetet azonosítottak: vannak roma gyerekek, akik annyira szegény családokban élnek, hogy fűtetlen viskókban, a psuszta földön alszanak, s valósággal összefagyva kerülnek kórházba; nincsenek ruháik, nincs mit egyenek, s persze ilyen körülmények között iskolába sem járnak.

 

Esetek

 

„Igyekszünk segíteni, de nem tudunk elég ennivalót, meleg ruhát adni nekik – ezért kezdeményeztük a Ne hagyd, hogy a fagy és a szegénység távol tartsa őket az iskolától elnevezésű akciót” – mondta a szociális munkás. Az akció során nem romlandó élelmiszereket, paplanokat, meleg ruhákat, bútorokat, építkezési anyagokat gyűjtenek és a legszegényebbeknek adják őket. Mint elhangzott, azokat a családokat részesítik előnyben, ahol gyerekek is vannak. A későbbiek során konkrét eseteket említettek: például egy oláhgyepesi család (két felnőtt és négy gyerek, akik közül a legnagyobb óvodás, a legkisebb pedig újszülött) ház nélkül maradt, mert kezdetleges kályhájuk miatt leégett a viskójuk. Már értesítették az önkományzatot, de egyelőre nem történt semmi ez ügyben. Egy másik eset: Székelyhídon egy háromgyerekes anya él egy omladozó házban. Az apa elhagyta őket. Nincs mivel fűtsenek, ennivalójuk is alig van, a ház pedig bármely pillanatban rájuk dőlhet. Szintén Székelyhídon él az a másodikos roma kislány, akit édeanyja minden nap ölben visz el az iskolába, ugyanis a gyermek mozgáskorlátozott és a tolószéke elromlott.

 

Házhoz mennek

 

Az akcióba szándékukban áll bevonni a tulajdonostársulásokat, valamint a nagyáruházakat is – egyelőre viszont a gyűjtés a Ruhama két székhelyén zajlik: az Egyetem u. 5. sz. alatt, valamnt a Magheru út 21 sz. alatt, ahol hétköznap 8 és 17 óra között várják az adományozókat. Érdeklődni, illetve egyeztetni a 0259.456.180 telefonszámon lehet. Súlyosabb tárgyakért ki is mennek a megadott címre, hangzott el.

 

Neumann Andrea

Címkék: , ,