A „legszebbek” versengése

A „legszebbek” versengése
Szatmárnémeti – A világ több pontjáról neveztek be kutyákat a hétvégén megtartott nemzetközi Kutyakiállításra, melyre számos érdeklődő látogatott ki. Ezúttal is a kölyökkutyáknak volt a legnagyobb sikerük.

Az idei évben is a szatmárnémeti Somesul pálya adott otthont az április 16-17–én Ebtenyésztők Egyesület szervezésében megrendezett Nemzetközi Kutyakiállításnak (C.A.C.I.B.) a Szatmár Megyei — mely egyesület első alkalommal 1977–ben rendezte meg a nemzetközi versenyt Szatmárnémetiben. A megyeközpontban már hagyományosnak számító rangos versenyre összesen 137 fajtájú kutyát neveztek be többek között Finnországból, Angliából, Franciaországból, Lengyelországból, Ukrajnából, Belorussziából, Csehországból, valamint Magyarországról.
A kétnapos verseny első napján C.A.C.I.B., vasárnap pedig C.A.C.I.B. bajnokságot tartottak. Mindkét napon a rendezvény fénypontjának a „Best in show” számított, ahol a fajon belül legszebbnek ítélt kutyákat vonultatták fel, majd díjazták. A show keretében többek között a fiatal (18 éven aluli) felvezetőket és kutya párokat is díjaztak — az első nap legszebb kutyája pedig egy tibeti terrier lett.
Szombaton 645, vasárnap pedig 665 kutya vonult fel a Spanyolországból, Szlovéniából, Lengyelországból, Magyarországról és Románia több pontjáról érkezett bírák előtt. Az ismert és a környékünkön kevésbé ismert, valamint ritkaságnak számító kutyafajok közül több is nagy érdeklődésnek örvendett, a közönség tapssal „jutalmazta” a felvonuló kutyákat.
A kutyakiállításra kilátogatók emellett nagy érdeklődést mutattak a kiképzési és engedelmességi bemutatók iránt is.
Természetesen ezúttal sem maradtak el a kölyökkutyák bemutatói, amelyeknek főként a gyermekek örültek, és az eladásra szánt kölykökkel többen is játékba kezdtek.
Egyébként a versenyt megelőzően, péntek délután Szatmárnémetiben első alkalommal tartottak Nemzetközi Tacskó Klubversenyt, aminek hagyományt szeretnének teremteni — utóbbira hat országból 41 ebet neveztek be.
 
Taroltak a magyarországiak

Szombaton a Best of group nyertesei: I. csoport: bisztricai román juhász, II. csoport: lengyelországi bullmastiff, III. csoport magyarországi drótszőrű foxterrier, IV. csoport: magyarországi rövid szőrű tacskó, V. csoport: kolozsvári amerikai akita. A Best in Show első helyezettje egy magyarországi tibeti terrier, második pedig egy szintén magyarországi rövid szőrű tacskó lett.

Vasárnap a Best of group nyertesei: I. csoport: Piatra Neamţ–i román juhász (carpatin), II. csoport: szatmárnémeti dobermann, III. csoport: magyarországi drótszőrű foxterrier, IV. csoport: nagybányai rövid szőrű tacskó, V. csoport: kolozsvári amerikai akita. A Best in Show–n az első egy magyarországi drótszőrű foxterrier, második pedig egy kolozsvári amerika akitalett. A Super Best in Show–t pedig a magyarországi tibeti terrier nyerte meg.