A legnagyobb sötét anyag struktúrát fedezték fel

A legnagyobb sötét anyag struktúrát fedezték fel
A világegyetemben valaha talált legnagyobb sötét anyag struktúrát fedezte fel egy 19 csillagászból álló nemzetközi kutató csoport, amely kutatásának eredményét az Astronomy and Astrophysics című amerikai szakfolyóiratban ismertette.

A Hawaii szigetén lévő kanadai-francia-hawaii teleszkóppal (CFHT) felfedezett, 270 millió fényévnyi szálas struktúra – egy fényév 9460 milliárd kilométer – kiterjedése több mint a kétezerszerese a mi galaxisunknak, a Tejútrendszernek – közölte a francia országos világűrtudományi intézet (INSU) közleményében.
Az előző rekord 100 millió fényéves volt.
A csillagászok a sötét anyagot a környezetére gyakorolt gravitációs húzóerőnek köszönhetően fedezték fel. A sötét anyag különbözik a világegyetem tágulását előidéző sötét energiától, amely negatív nyomást fejt ki.
Az asztrofizikusok szerint a világűr 75 százaléknyi sötét energiából, 21 százaléknyi sötét anyagból és mindössze 4 százaléknyi közönséges – neutronok, protonok és elektronok alkotta – anyagból áll.
Ahogyan az emberi test csontváza is röntgensugarak hatására válik láthatóvá, a sötét anyag is ott hagyja a lenyomatát a galaxisok fényében, a gravitációja révén kimutatva jelenlétét – mutat rá közleményében az INSU.
Martin Kilbinger, a kutatásban részt vevő egyik asztrofizikus elmondta, hogy a most mért sötét anyag mérete megfelel a maximális mérési kapacitásaiknak. Lehet, hogy ezek a struktúrák ennél sokkal nagyobbak.
“Elképzeléseink szerint a sötét anyag olyan részecskékből áll, amelyeket nem ismerünk. A közönséges anyaggal való kölcsönhatása igen gyenge. Keresztülhalad a Földön anélkül, hogy bármilyen nyomot hagyna” – mondta Martin Kilbinger.