A legjobb házibulislágerek és koncertshow

A legjobb házibulislágerek és koncertshow
Az idei PMN kétszer is megtölti a teret, azaz az új központot: augusztus 23-án este a Neoton Família örökzöld slágereire bulizhatunk, 24-én pedig Koncz Zsuzsa koncertshowja zárja a fesztivált.

Több mint négy évtizednyi töretlen siker, időtlen slágerek és felhőtlen játék a Neoton Família örök kísérői – erről személyesen meggyőződhet mindenki a kétórás koncertjük során. Kolumbusz Kristóf az Újvilág felfedezésébe torkolló expedíciójának – két másik hajóval együtt – a Santa María nevű, három árbócós karakk-kal vágott neki, amely zátonyra futott; a Neoton Família azonban az ezzel a dallal 1979-ban példátlan módon futott be, nem csak Magyarországon. De több mint 40 éve kezdődött az egész, amikor egy Mikulás napi egyetemi versenyre Pásztor László és Galácz Lajos beat zenekart alapítot, amely 1968-ban a Kell hogy várj (azóta már örökzöld) slágerrel elsöprő sikert aratott. Attól kezdve a vokális popzenét játszó zenekar sikere egyre csak nőtt, Magyarország határain belül és kívül is. 1979 fordulópont volt a Neoton Família történetében: a cannes-i MIDEM fesztiválon ők kísérték a magyar popzenét képviselő szólistákat, és ezáltal ők is eljátszhattak pár saját dalt – ekkor figyelt fel rájuk igazán a külföldi szakma. A másik fordulópont 1981, amikor 42 állomásos turnét adtak Japánban, amelynek zenepiacán és slégerlistáin aztán kerek egy évtizedig voltak jelen és számos aranylemezt tudhattak ott maguknak, ami nem kis dolog, tudva azt, hogy a felkelő Nap országa a világ második legnagyobb lemezpiaca. Aranyév volt 1983 is, amikor Ádám és Éva elnyerte a a Yamaha Music fesztivál nagydíját a Holnap hajnalig (Time goes by) azóta már szintén örökzöldé lett slágerrel és az 1988-as Olimpiai Játékok egyik slágerét és Mándoki László és Csepegi Éva énekelte. Magyarországon pedig évről évre megjelent a Neoton Família stúdióalbum, amely minden évben hozta a slágereket. A Hétvégi motorozás, a Nyár van, az I Love You, a Bye-bye kedvesem, a Pago-Pago vagy a Medvetánc népszerűsége mind a mai napig töretlen.
A zenekar jelenlegi formájában 2005 óta játszik együtt, Neoton Família Sztárjai néven. A régi csapatból a front – Végvári Ádám, Csepregi Éva és Baracs János – maradt együtt. Csepregi Éva fia, Heatlie Dávid tizenöt éves kora óta dobol az együttesben, a zongoránál és a gitáron pedig a házaspár Lukács Andi és Lukács Laci zenél.

Valahol egy lány …

Az a vékony lány, csodálatos hanggal és derékig érő hajjal – a haj ugyan rövidebb lett, de a csodálatos hang nem változott, s az a vékony lány, Koncz Zsuzsa öt évtizede a magyar beat, pop és rockzene meghatározó egyénisége, aki elsősorban verslemezeiért és politikai tartalmú dalairól, valamint választékos előadásmódjáról ismert. És aki 10 év után ismét Szatmáron énekel, méghozzá egy különleges és ritkaságnak számító, szabadtéri koncerten.
Az első, 1962-es tehetségkutató vetélkedőn, a Ki Mit Tud-on indult, példátlan pályafutása töretlenül folytatódik azóta is, hiszen ő az egyetlen magyar énekesnő, aki tavaly márciusban tizedszer is a budapesti Aréna színpadára lépett, s az elsöprő erejű nagykoncert a magyarországi zenei élet kiemelkedő eseménye volt 2014-ben.
A Ki Mit Tud szereplését követően keresik meg az akkori amatőr sztárzenekarok, az Omega, majd az Illés, végül a Metro, akikkel a következő években énekel, akikkel pályája a későbbiekben összefonódik. Az Illés zenekarral felvett, Rohan az idő a magyar nyelvű rockzene első, minden eladási rekordot megdöntő felvétele volt. Az addigiaktól eltérő új hangzás, és előadásmód, az énekhang szokatlan, egyéni volta, az új stílus meghódította a közönséget. 1967-ben megjelenik az első magyar rock LP (még beat-nek hívják) az Ezek a fiatalok című film zenéjével, ami jelentős állomás Koncz Zsuzsa pályáján. Főszereplője is a filmnek, amely óriási közönségsiker, egyben hű dokumentuma egy mára történelemmé lett kornak, egy generáció, egy új életérzés megjelenésének. Itt énekel először olyan társadalmi, szociológiai ihletésű dalokat, Bródy János szövegeivel (Szőke Anni balladája, Mr. Alkohol, Ez az a ház), melyeknek alapvető szerepe volt abban, hogy emberi-művészi karaktere, nézetei, későbbi dalai, milyenné alakultak.
A “különutasság”, mely a mai napig jellemzi munkásságát, már itt tetten érhető. A megzenésített versek, a tematikus, társadalomkritikus szövegek jelenléte a kezdetektől folyamatos, ez a későbbiekben a rendszerrel való összeütközések forrása lesz. A példányszámok, (minden LP aranylemez, akkoriban 50 000, majd 100 000 példány) a népszerűség egyre nő, a színpadi sikerek zajosak. Az Illés zenekarral készült öt lemezből az 1973-as Jelbeszédet, politikai okok miatt betiltják.
Ezek után mind Koncz Zsuzsa, mind a szövegíró Bródy János számára kihívássá válik, hogy a dal, a gyanakvó, szőrszálhasogató cenzúra ellenére is, az önkifejezés eszköze maradhasson. Koncz Zsuzsának ezt megelőzően is voltak tapasztalatai a cenzúráról, hiszen addig készült felvételeinek nagyjából felét, a Magyar Rádió hasonló okból nem játszotta. A válasz az 1974-ben készült két lemez, a Gyerekjátékok és a Kertész leszek, melyen először énekel kizárólag megzenésített verseket. Miközben pályája szorosan kötődik a hazához, a sajátosan magyar viszonyokhoz, gondolkodásmódhoz, temperamentumhoz, sorra aratja külföldi sikereit. De nem csak külföldön, hanem Magyarországon is folyamatosan készíti lemezeit, például az 1979-es Valahol című albumot az évtized lemezének választja a szaksajtó. A ’80-as évek elején a Fonográf együttes megszűnésével lezárul egy korszak. A szövegeket továbbra is Bródy János írja, de lemezei már nem köthetők egy-egy zenekarhoz. Kibővül a felvételein kozreműködő muzsikusok névsora. Bródy és Tolcsvay László mellett a 80-as évek elején egy időre csatlakozik hozzá Bornai Tibor (KFT), majd Gerendás Péter, Bódi László Cipő (Republik), Zavodi Gábor, Lerch István. Ezekben a változó összetételű zenei műhelyekben kézül a Fordul a világ, a rendszerváltást „megelőlegző” album, később az Ég és föld között, (melyen a felejthetetlen Cipővel énekel) majd a negyedik verslemez, Egyszerű ez… címmel, mely a Kertész leszek által megnyitott sort folytatja. Saját bevallása szerint a koncertek jelentik számára az igazi örömot és a teljes kibontakozás lehetőségét. Éppen ezért folyamatosan koncertezik, miközben új stúdióalbumon dolgozik.

A legnagyobb házibuli slágere

A Neoton együttes története több évtizedre nyúlik vissza. Pásztor László és Galácz Lajos alapító tagok a hatvanas évek közepén, a budapesti KÖZGÁZON verbuválták össze a zenekart. Az igazi sikert 1979-ben aNapraforgó című lemez hozta meg a csapatnak. Attól kezdve a vokális popzenét játszó zenekar sikere egyre csak nőtt, világhírnévre tettek szert.Japánban például kerek egy évtizedig voltak jelen, számos aranylemezt tudhattak ott maguknak, ami nem kis dolog, tudva azt, hogy a felkelő Nap országa a világ második legnagyobb lemezpiaca. Spanyolországban aSanta Maria és a Don Quijote című számaik folyamatosan a slágerlisták élén foglaltak helyet. 1983-ban, Tokióban, a Yamaha Fesztivál nagydíját nyerték el a Time goes by című szerzeményükkel. 1986-tól Dél-Koreában is jelentek meg lemezeik, és turnéztak is ott. Az 1988-as Olimpiai Játékok egyik kedvelt slágerétMándoki László és Csepregi Éva énekelte.
A zenekar jelenlegi formációjában 2005 óta játszik együtt, Neoton Família Sztárjai néven. A régi csapatból a front együtt maradt: Végvári Ádám, Csepregi Éva és Baracs János. Csepregi Éva fia, Heatlie Dávid tizenöt éves kora óta dobol az együttesben, a zongoránál és a gitáron pedig egy házaspár, Lukács Andi és Lukács Laci zenél.