"A leghalálosabb betegség az élet"

"A leghalálosabb betegség az élet"
Nagyvárad – Szerda délután ismét Nagyváradon tartott előadást Kiss J. Zsolt budapesti asztrológus, pszichodráma asszisztens. Az előző alkalmakhoz hasonlóan nagy volt az érdeklődés.

Ezúttal a betegségek tudati hátteréről és az egészségről szólt a mintegy két órás előadás. Nem véletlen, hogy nem a köznyelvben tévesen használt “lelki hátteret” használta Kiss J. Zsolt ugyanis a betegeségeknek nem lehet lelki háttere, mivel a lélek egy tökéletes princípium, hangzott el. Mivel a magyar egy archaikus nyelv, az egészség szavunk tökéletesen önmagában hordozza jelentését: egészségesnek annyit jelent tehát mint egésznek lenni. Spirituális szempontból azonban mindenki beteg, a leghalálosabb betegség ugyanis maga az élet. A gyógyulás csak a teljes megismerés – vagy ha úgy tetszik, a megvilágosodás, az Istennel való egyesülés – útján lehetséges.

A tünet egy jelzés

A halálról úgy beszélt az előadó, mint egy kegyelmi állapotról, melyben a tudat önmagára ismerhet, a betegségekről pedig mint a leghatékonyabb személyiségi fejlődési lehetőségről. Állításait szemléletes példákkal igazolta. Az egyik ilyen szemléletes példa szerint mindenkinek megvan a maga sorsa, karmája amit tekinthetünk úgy, mint egy útat, melyen gépjárművünkkel haladunk. Mindenki úgy kell vezesse a saját autóját, hogy figyelembe vegye az útviszonyokat, de szakszerűen – rendeltetésének megfelelően – kell vezesse a kocsit is. Ha ez nem teljesül akkor az autó mérőműszerei mutatják, hogy baj van. Ilyen jelzéseknek tekinthetőek a betegségek is. “Ha a tünettel nem lépek kapcsolatba, akkor a tünet nem tudja elvégezni a dolgát. A betegségnek feladata van, a test így jelzi ugyanis, hogy személyiségi változás szükséges.” – fogalmazott az előadó. Legközelebbi előadásra április végén kerül sor önismereti témában.

Mészáros Tímea