A leggazdagabbak Romániában

A leggazdagabbak Romániában
Első helyre került Dinu Patriciu olajbáró azon a listán, amelyet évente készít el a Capital című kiadvány a 300 leggazdagabb romániai polgárról. E toplista szerint Dinu Patriciu vagyona 3,1–3,3 milliárd dollár, második Gigi Becali 2,8–3 milliárd dollárral, harmadik Ion Tiriac, 2,2–2,4 milliárddal.

Patriciu tavaly még 8. volt, 550–600 millió dollárral, Becali 3. volt 900–950 millióval, ugyancsak akkor |iriac a második helyre került 1,2–1,5 milliárddal.

Idén a negyedik helyet Sorin Ovidiu Vantu foglalja el 2,1–2,3 milliárd dolláros vagyonával. Ötödikek a Bihar megyei Rényből származó Micula fivérek, akiknek összvagyona jelenleg 1,9–2,1 milliárd dollár. Ők egy helyet előre is léptek, legutóbb 750–770 millió dollárnyi vagyonnal szerepeltek az összesítésben.

A most hatodik helyezett Paunescu család egy helyet esett az előző tophoz képest, 1,6–1,8 milliárd dollárral bírnak. Hetedik Iosif Constantin Dragan, aki tavaly még első volt, jelenleg 1,5–1,6 milliárd dollár a vagyona. A nyolcadik Ioan Niculae, 1,4–1,5 milliárddal. Őt követi, azaz kilencedik idén a nagyváradi Teszári Zoltán, 1,2 milliárddal. A tizedik a Voiculescu család 0,9–1 milliárddal.

Érdekes részletek

A 300 leggazdagabb romániai vagyona összesen 33 milliárd dollár, ez hatalmas, éppen 50 százalékos emelkedés a tavalyi adathoz képest. Az első tíz helyezettnek annyi vagyona van, mint a többi 290-nek összesen. A legtöbb dúsgazdag polgár (121) Bukarestben és környékén él.

A vagyonok kiszámítását összetett módszerrel végezték és végzik minden évben. Egyrészt az érintettek cégeinek egyenlegét vizsgálták meg, ugyanakkor a vállalkozások és egyéb befektetések helyzetét, növekvő vagy csökkenő adatait, valamint a tranzakciók összértékét is elemezték. Ezzel párhuzamosan a piacelemző cégek által használt számítási algoritmusokat is bevetették. Mindemellett bizonyos típusú vállalkozásoknál az is szempont volt, hogy milyen értéket képvisel a cég(csoport) logisztikája, továbbá hogy mennyi a tartozása. Közérthetőbben: a tárgyalt vagyonokon távolról sem csak készpénz értendő.