A legfontosabb: hinni Istenben

Bihar megye – Ünnepi esemény színhelye volt vasárnap a magyarkakucsi református templom. Első esetben fordult elő az egyházközségben, hogy nem néhány hónapos csecsemőt, hanem egy öt éves kislányt és egy 26 éves fiatalembert kereszteltek, akik ráadásul nem Kakucsról vagy Erdélyből, hanem az anyaországból érkeztek.

A kakucsiak mellett  fugyivásárhelyi, nagyváradi, magyarországi és holland vendégek, barátok, ismerősök is részt vettek az eseményen, melyen Barlán Júlia lelkipásztor János evangéliuma 14. részének első verse alapján hirdette az Úr igéjét. „Higgyetek Istenben és higgyetek énbennem, mondta Jézus, és minden prédikáció valamilyen formában erről az igéről beszél”, mondta bevezetőjében az igehirdető. Ha Jézus szerint értelmezzük, akkor az ige megtelik tartalommal és rájövünk arra, hogy ebben az életben semmi sincs olyan fontos, mint hinni Istenben. Az életünkben van olyan periódus, amikor könnyebb hinnünk, de olyan szakasz is előfordul, amikor nehezebb. Amikor nyugtalanságban, kétségbeesésben élünk, amikor nem tudjuk azt, hogy bizonyos dolgok miért csak velünk történnek, amikor senki sem segít, akkor nagyon halkan megszól egy hang, úgy, hogy csak a szíved hangjával hallod meg, és azt súgja: higgy Istenben! – Ne annak higgyetek, akit láttok, mert más dolog látni és más dolog hinni, figyelmeztetett Barlán Júlia. – Nincs olyan mélypontja az életnek, semmi sem fájhat úgy, hogy Isten ott ne legyen és meg ne mutassa, hogy ő az orvos, aki éjjel nappal rendel, akihez bármilyen kéréssel fordulhatunk – mondta az igehirdető.

Keresztelési szertartás

A keresztelési szertartás előtt Busca Szilágyi Gyöngyi helyi lelkipásztor köszöntötte a jelenlévőket, többek között Pásztor Gabriella államtitkárt, Rajna József plébánost, Aniszi Kálmán magyarkakucsi származású, Budapesten élő esszéirót, majd így folytatta: „Bizony az ember sok mindent nem ért meg ebben a földi életben, azért mert nem látja, vagy mert nem tudja kézzel megfogni. Tudnunk kell azonban, hogy Isten szeretete minden embert keres és ez a szeretet meg akar találni bennünket. Engedjétek hozzám jönni a gyerekeket, mondta Jézus. Bárcsak mindannyian olyan gyerekek lennénk, akik meg tudjuk élni ennek az igének az igazságát, mondta Busca Szilágyi Gyöngyi, majd megkeresztelte a budapesti Takács Mirát és a Szikszóról érkezett H. Nagy Zsoltot. A szertartás után Ciavoiné Létai Andrea Hajnalka élesdi tanítónő és Szilágyi Lilla, valamint a helyi kórus énekes-verses programot adott elő. A templomi esemény a Himnusz eléneklésével zárult.

Hasas János