A legfőbb ügyészség bűnügyi kivizsgálást indított Ion Iliescu ellen

Akt.:
Ion Iliescu
Ion Iliescu
A legfőbb ügyészség katonai részlege bűnvádi eljárást indított Ion Iliescu volt államfő, Gelu Voican Voiculescu volt miniszterelnök-helyettes, Iosif Rus, a légierő volt parancsnoka és Emil (Cico) Dumitrescu, a Nemzeti Megmentési Front Tanácsának (CFSN) volt tagja ellen, az 1989-es forradalom ügyében – tájékoztatott pénteken az intézmény.

‘A vizsgálat megállapította, hogy a teljes katonai és politikai hatalmat közvetlenül a Ion Iliescuból, Silviu Brucanból, Victor Atanasie Stănculescu és Nicolae Militaru tábornokokból és Gelu Voican Voiculescuból álló Nemzeti Megmentési Front Tanácsa gyakorolta’ – írja a legfőbb ügyészség közleményében.

Az ügyészség szerint a bizonyítékok azt mutatják, hogy a védelmi és belügyi egységeket 1989. december 22-én 16 órától a CFSN-nek rendelték alá. A CFSN fontos politikai és katonai döntéseket hozott, amely egy előre megszervezett csoport politikai hatalomátvételét és legitimálását készítette elő – írja a dokumentum.

‘E cél elérésének érdekében december 22-ének estéjétől, a CFSN-nek alárendelt Legfelsőbb Katonai Tanács koordinálásával, diverzióval és rémhírkeltéssel, széleskörű megtévesztési akciót indítottak. (…) A négy vádlott közvetlenül is részt vett a diverzió- és rémhírkeltésben’ – állítja a vádhatóság.

‘A vizsgálatok fényt derítettek arra, hogy a kialakított terrorista veszély általános pszichózisában egymásnak ellentmondó katonai parancsokat adtak ki, az egységek kaotikusan, egymás ellen tüzeltek,1989. december 22-e és 30-a között összesen mintegy 12.600.000 golyót lőttek ki’ – sorolják az ügyészek.

A szándékosan előidézett terrorista pszichózisban, december 22-e után, 862 személy meghalt és 2.150 személy megsebesült. ‘Ez sokkal tragikusabb következményekkel járt, mint a december 17-e és 22-e közötti megtorlás’ – mutatnak rá az ügyészek. A diverziók és álhírek olyan állapotokat alakítottak ki, amelyben egy színleges bűnügyi per nyomán kivégezték a diktátorházaspárt.

‘Ion Iliescu és Gelu Voican Voiculescu vádlottak közvetlenül, a televízió adásában és közleményeiken keresztül hozzájárultak a terrorista pszichózis kialakításához, és a Ceauşescu házaspár kivégzéséhez vezető diverzió megszervezéséhez’ – írja még a közlemény.

Ugyanakkor Iosif Rus, a légierő volt parancsnoka, a december 22-éről 23-ára virradó éjszaka az otopeni-i repülőtéren egymás ellen vezényelte a katonai egységeket, amely 48 ember halálát okozta, köztük nyolc civil személyét, további 15 személy súlyosan megsebesült. December 23-án levétette a boteni-i ezred helikoptereinek piros-sárga-kék felségjelzését, és emiatt tüzet nyitottak rájuk, több személy megsebesült – állítják az ügyészek.

Emil (Cico) Dumitrescu december 22-ei televíziós megjelenéseivel, valamint a televízió épületében berendezett katonai parancsnokság vezetőjeként, közvetlen módon hozzájárult a diverzió megszervezéséhez.

www.agerpres.ro