A legfőbb ügyész a Kövesi menesztésével kapcsolatos döntésről: várjuk az alkotmánybíróság indoklását

Akt.:
Augustin Lazăr legfőbb ügyész
Augustin Lazăr legfőbb ügyész
Várja az alkotmánybíróság döntésének indoklását, hogy kiderüljön, milyen érvek alapján hozta meg a taláros testület a Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész menesztésével kapcsolatos határozatot – nyilatkozta csütörtökön Augustin Lazăr legfőbb ügyész.

Lazăr azt mondta, kollégáit aggasztja az alkotmánybíróság döntése nyomán kialakult “érzékeny helyzet”.

“Tudni szeretnék, hogy a bírák és ügyészek függetlenségének elve érvényes marad-e az ügyészekre nézve, vagy másképp fogják értelmezni” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy az alkotmánybírósági döntés fényében milyen szerepet tölt be a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) a főügyészek menesztésére irányuló eljárásban, Lazăr azt mondta, várják az indoklást, hogy lássák, milyen érveken alapul a döntés.

“Tudnunk kell, hogy van-e valamilyen szerepe a CSM véleményezésének. Kellene hogy legyen, hiszen a CSM kezeskedik az igazságszolgáltatás függetlenségéért” – mondta a legfőbb ügyész, hozzátéve, hogy nem tárgyalt a témáról Laura Codruţa Kövesivel.

Romána belügye

Az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége figyelemmel kíséri az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyésze körül az alkotmánybíróság döntése nyomán kialakult helyzetet, de hangsúlyozza: ez Romána belügye – közölte csütörtökön az AGERPRES hírügynökség kérésére a diplomáciai képviselet.

Az alkotmánybíróság úgy döntött szerdán, hogy Románia elnökének menesztenie kell tisztségéből a DNA főügyészét, miután alkotmányos természetű jogi konfliktust idézett elő az államhatalmi ágak között azáltal, hogy elutasította a Laura Codruţa Kövesi leváltására irányuló javaslatot.

Németország figyel

Németország bukaresti nagykövetsége nagy figyelemmel követi a korrupcióellenes főügyész menesztésével kapcsolatos alkotmánybírósági döntés fejleményeit – közölte csütörtökön a külképviselet az AGERPRES hírügynökség megkeresésére.

“Nagy figyelemmel követjük az eseményeket. Egyébként az Európai Bizottság hivatalosan is véleményt nyilvánított az ügyben” – áll a nagykövetség válaszlevelében.

Az EB egyik szóvivője csütörtökön azt mondta, a Bizottság nem kommentálja a nemzeti bíróságok döntéseit. “Mint köztudott, az EB időszakosan felméri a korrupció elleni küzdelem helyzetét az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus keretében” – tette hozzá.

Az alkotmánybíróság szerdai döntése értelmében az államfő alkotmányos természetű jogi konfliktust idézett elő az államhatalmi ágak között azáltal, hogy elutasította az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyésze, Laura Codruţa Kövesi leváltására irányuló javaslatot. A konfliktus feloldása érdekében az államfőnek ki kell adnia a korrupcióellenes főügyész menesztésére vonatkozó rendeletet – közölte a taláros testület.

www.agerpres.ro