„A legünnepeltebb kortárs költő”

„A legünnepeltebb kortárs költő”
Nagyvárad – Egy igen közvetlen, szimpatikus embert ismerhettek meg a váradiak Parti Nagy Lajos költő, író, drámaíró személyében, aki a szeptember 28-i Törzsasztal vendége volt az Arcadia Színház termében.

Csak sajnálhatja az, aki nem jött el az őszi idény első Törzsasztal rendezvényére az Arcadia Ifjúsági és Gyermekszínházba. A házigazdák nevében Szűcs László köszöntötte a vendéget, s bejelentette a Várad folyóirat legújabb számának megjelenését, amelyben többek között a Vámos Miklóssal folytatott beszélgetés szerkesztett változatát közlik. A másik házigazda Kőrössi P. József (KPJ) a tőle megszokott gördülékeny stílusban, nagy gyakorlattal vezette az élvezetes beszélgetést, amelyhez a szó valódi értelmében is jó partnernek bizonyult Parti Nagy Lajos. Elsőként a gyermekkor állomásokról esett szó, majd a pécsi egyetemi évekről, az ottani országos jelentőségű Jelenkor című folyóiratban végzett szerkesztői munkáról. Itt közölték első írását is. 1986-tól Budapesten él szabadfoglalkozású alkotóként.

A nyelvről

A beszélgetésből megismerhettük a hetvenes-nyolcvanas évek légkörét, amikor leginkább az emberrel, az élettel, halállal, szövegekkel mondatokkal foglalkoztak az írók, nem feltétlenül mentek szembe a politikummal. Kőrössi P. József a beszélgetést a vendége életében meghatározó három városra, Pécsre, Budapestre és Berlinre terelte. A német fővárosban többször is több hónapra ösztöndíjasként dolgozhatott. Nagyon izgalmasnak találta az itteni „nyelvi szűrőt”– ahogy Parti Nagy Lajos fogalmazott. De ha már a nyelvnél tartunk, igen tanulságos volt mindaz amit a vendég nyelvről mondott, olyan íróként, akiről KPJ szerint azt tartják, hogy egyszerre rombolja és építi a saját nyelvét. „Költő volnék, e képességet próbáltam a prózában is alkalmazni, a képgyártás trükjeit nyelvi pofátlansággal ötvözni.” – fogalmazott Parti Nagy Lajos. Olyan érdekes témák is felvetődtek, mint az, hogy a nyelv „kimegy” az író alól, a közösség már nem érti azt, illetve, hogy milyen lesz az irodalom száz év múlva.

Felolvasott az író

Leírták, hogy Parti Nagy Lajos a legünnepeltebb kortárs költő, akit 50. éves korában a Kalligram mesterszonettel köszöntött, szó volt a fikcióról és valóságról, az egyetemes magyar irodalomról és sok másról is, amit egy ilyen rövid tudósítás keretében lehetetlenség visszadni. Üde színfoltja volt az estnek, amikor verseiből, novelláiból olvasott fel Parti Nagy Lajos. Végezetül Szűcs László bejelentette: legközelebb október 19-én Bodor Ádámmal találkozhatnak a váradiak.

Péter I. Zoltán