"A látó szív programja" projekt

"A látó szív programja" projekt
Nagyvárad – Kedd délben a Bihar Megyei Caritas váradi székhelyén elindították azt az Európai Uniós finanszírozású szociális projektet, melynek célja a margittai idősek otthona bővítése és korszerűsítése.

A házigazdák nevében Radu Alíz üdvözölte a megjelent egyházi és világi intézményvezetőket, képviselőket. Ft.Rajna József atya, a Caritas Bihar megyei szervezetének igazgatója arra hívta fel a figyelmet: az Európai Bizottság a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem évének nyilvánította 2010-ét, idén márciusban pedig fennállásának 20. évfordulóját ünnepelte az általa irányított egyesület. Az elmúlt két évtizedben széleskörű tevékenységet fejtettek ki, melynek köszönhetően a Caritas a külföldről érkező segélyek egyszerű szétosztójából erős szociális szolgáltatóvá vált. 1997-ben pályáztak meg először sikerrel uniós forrásokat, az elnyert pénzösszegből 6 házigondozói központot nyitottak a megyében. 2007-ben ugyanakkor sikerült akkreditáltatniuk az idősgondozó szolgáltatásaikat. Az idők folyamán kitünően együttműködtek különböző intézményekkel, a megszerzett tapasztalatokat pedig hasznosan kamatoztatták.

Exc. Böcskei László váradi megyés püspök hangsúlyozta: a kedden elindított projekt kedvezményezettje a Caritas, mely a katolikus egyház azon fő eszköze, melyen keresztül segít a rászorultakon. A főpásztor XVI. Benedek pápa 2005-ben kibocsátott Isten a szeretet (Deus caritas est) című enciklikájából idézett, melyben a Szentatya rámutatott a szociális tevékenység fontosságára, és arra hívta fel a figyelmet: az irgalmas szamaritánus példáját követve, “a látó szív programjaként” nekünk is mindent meg kell tegyünk annak érdekében, hogy támogassuk az ezt igénylőket. A püspök hozzátette: idén februárban személyesen is járt Margittán, így a valóságban is szembesült azzal, hogy mi történik ott, melyek azok a szociális igények, szükségletek, melyeket ki kell elégíteni.

A projekt részletei

A margittai idősgondozói multifunkcionális központ bővítése elnevezésű terv részleteit Kiss Károly projektmenedzser ismerette. Kifejtette: a Regionális Operatív Program keretében finanszírozott projekt futamideje 24 hónap (2010 novembere- 2012 novembere). A fő célkitűzés a szociális infrastruktúra jobbítása, a szociális szolgáltatások minőségének európai színvonalúvá tevése, illetve a jelenleg irodaként és raktárhelyiségként működő margittai idősgondozó központ multifunkcionális centrummá való átalakítása. Ennek érdekében első fázisban 1121 négyzetméter beépített felülettel bővítik az ingatlant, a több mint 2,5 millió lejbe kerülő munkálatok eredményeképpen az alagsorban meleg konyhát, raktárt, szabadidő termet, mosodát, fagyasztókamrát és hőközpontot létesítenek. A földszinten 8 szoba, egy nappali gondozó, egy étkezde, irodahelyiségek és egy kantin lesznek. A második szakaszban manzárdosítják majd az épületet. A műszaki berendezések beszerzése közel 84 ezer lejbe, a konyhai felszereléseké több mint 69 ezer lejbe fog kerülni, s 24 ezer lejt költenek majd reklámra, 60 ezer lejt az audit szolgáltatásokra, csaknem 9 ezer lejt pedig műszaki tanácsadásra. A befektetés kedvezményezettje 71 margittai idős személy lesz, akik közül 16-ot a központban fognak elhelyezni, 35 házigondozásban részesül, 20 pedig a nappali gondozói szolgáltatást veheti majd igénybe.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: , ,