A lármafáknak „figyelniük” kell…

A lármafáknak „figyelniük” kell…
Bihar megye – Újabb olyan helyszínnel gazdagodott Érmihályfalva, ahol március 15-én (illetve bármikor) emlékezni lehet a 163 évvel ezelőtti forradalomra és szabadságharcra: lármafát avattak.

Március 15-én délelőtt, illetve délben, ahogyan arról már beszámoltunk, kisiskolások és gimnazisták emlékeztek a jeles eseményekre. A délutáni ünnepségsorozat a bevett szokásoknak megfelelően a református templomban kezdődött, ahol Balázsné Kiss Csilla  lelkész igehirdetése mellett a Szenczi Molnár Albert és a Musica Sacra kórusok előadását hallgathattuk meg, Kovács Zoltán  főgondnok Babits Mihály Petőfi koszorúi című versét mondta el, míg Kossuth Lajos „üzenetét” versben és énekben az Aranykapu Református Napközi apóságai adták át. Az emlékezők a templomból a Bernáth József Református Iskolaépület  udvarára vonultak, ahol a felavatott lármafa törzsét a kisiskolások délelőtt készült rajzai diszitették.

Minden fűszál…

Kovács Zoltán polgármester ünnepi beszédében egyebek mellett arról szólt az iskola névadójra emlékezve, hogy a helyi születésű 1848-as kormánybiztosról  még sok helybeli sem tud(ott), hiszen történelemkönyvek nem említik nevét, csak a helytörténeti kutatás „keltette életre”. Példaértékű tagja volt családjának és nemzetének, aki a mára vonatkozóan is vallotta: itt minden fűszál a mienk, melyet magyar kar véd! Most nincs veszélyben a haza, így nem kell tüzet lobbantani, ám a lármafának (vagy látófának) mindig készenlétben kell állni, mondta annak tövében Balázsné Kiss Csilla lelkipásztor. Az egykori Bernáth-kastély  kertjéből való fatörzsön lévő márványtáblára nyolc fontos történelmi évszám van vésve a honfoglalástól (896) a békés nemzetegyesítést szolgáló állampolgársági törvény megalkotásáig (2010). Az iskolások műsora, és a Bernáth-emléktábla megkoszorúzása után, a főtéri Petőfi-emlétábla  koszorúzása következett, melynél Varga Róbert  történelemtanár mondott beszédet, közreműködtek Mészáros Gabriella, Kiss Ákos és Geszti Ivett diákok.

Egekbe emelhet

A kultúrházban tartott ünnepi műsor tárlatnyitóval kezdődött: Bíró Károly, az Érmellék 2009 Fotóklub elnöke ajánlotta a közönség figyelmébe az érköbölkúti Rákóczi Lajos  Vallomás a lóról című fotókiállítását, mely április elsejéig tekinthető meg. Nyakó József  RMDSZ-elnök ünnepi beszédében egy helyi mondást is idézett: ha valaki tudja hol van, és oda is tud állni nagyapja sírjához a temetőben, akkor az biztos lehet benne, hogy itt a hazája, itt büszkén és biztonságban élheti életét. Úgy vélte, a forradalom egyik üzenete, hogy „a magyar nemzet győzelmét csak összefogva, egységben tudjuk elérni. (…) Egy korszakalkotó, csodákra képes magyar kormány energiája, elszántsága és bölcsessége az egekbe emelheti nemzetünket”. Az elnök a helyi szervezet évente kiosztott Márciusi Ifjak Díját  ezúttal Rencz Norbertnek (illetve távollétében a néptáncos édesanyjának) adta át. A színpadi programban fellépett az általános iskola énekcsoportja, a Bartók Béla Citerazenekar és Városi Kórus, Veres László Zsolt, a GGG Irodalmi Stúdió Ezt a földet választottam című összeállításával, illetve a Nyíló Akác néptánccsoport Talpra magyar! című táncjátékával.