A lakosság ugyanannyit fizet

A lakosság ugyanannyit fizet
Csökkent Nagyváradon a hőenergia előállítási költsége, de a lakosságnak ugyanakkora áron számlázzák ki a hőenergia-fogyasztást.

 

A nagyváradi helyi tanács csütörtöki ülésén megszavazta a hőenergia árának módosítására vonatkozó határozatjavaslatokat. A döntés értelmében február 1-től egy gigakalóriányi hőenergia ára 256,01 lej az eddigi 266 lej helyett. A jogi személyek és a cégek ezen az áron juthatnak hozzá Nagyváradon a hőenergiához. A lakosság továbbra is 235,52 lejt fizet gigakalóriánként, míg a fennmaradó gigakalóriánkénti 20,49 lejt a nagyváradi önkormányzat fizeti majd szubvenció gyanánt. Az árváltoztatással tehát az önkormányzat jár jól, hiszen gigakalóriánkét tíz lejjel kevesebb szubvenciót fizet február 1-től.

Kölcsön

A nagyváradi önkormányzat 14.425.252 lejes kölcsönt vesz fel a Pénzügyminisztériumtól a Nagyváradi Hőerőmű (CET) kintlevőségeinek fedezésére. A kormány 2009-ben hozott rendelete értelmében a központi költségvetésből többé nem támogatták anyagilag a hőerőművek működését, és az addig a központi költségvetésből fizetett támogatások kifizetését a helyi önkormányzatokra hárították át. Így keletkezett az évek során az önkormányzatnak mintegy 26 millió lejnyi tartozása a CET felé. Ennek a tartozásnak egy részét a város már kifizette, és a fennmaradó 14 millió lejes tartozást veszi fel kölcsönként az önkormányzat a minisztériumtól öt éves futamidőre.

Pap István

Címkék: ,