A kurucok győzelmei és vereségei

A kurucok győzelmei és vereségei
Péntek délután az Ady Endre Középiskola dísztermében folytatódott az RMDSZ Bihar megyei szervezete által életre hívott Szacsvay Akadémia A magyar történelem nagy csatái elnevezésű történelmi modulja.


Az egybegyűlteket Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ megyei ügyvezető elnöke köszöntötte, majd Gebei Sándor egyetemi professzor, az egri Eszterházy Károly Főiskola oktatója tartott előadást, A kurucok győzelmei és vereségei címmel. Arra hívta fel a figyelmet: rengeteg csata zajlott a Rákóczi-szabadságharc idején, de ezek nem voltak azonos értékűek, és sajnos a többségük negatívan járult hozzá a politikai célok megvalósításához, tehát nem voltak sikeresek. Végső soron ugyanis minden küzdelemnek az kellene legyen a célja, hogy pozitívan befolyásolja a történelem alakulását.

Hét fontosabb csatáról beszélt részletesen a történész: a szomolányi ütközet (1704. május 28.)- kuruc győzelem, óriási zsákmány; a koroncói csata (1704. június 13)- katasztrofális kuruc vereség a létszámfölény ellenére; a nagyszombati csata (1704. december 26.)- kuruc vereség, de nem annyira szégyenteljes; a pudmerici csata (1705. augusztus 11.)- Rákócziék győztes csatát rontottak el; a zsibói csata (1705. november 11.)- egyenlő erők harcában a kurucok stratégiai veresége; a trencséni csata (1708. augusztus 3.)- a magyarországi eseményeket végérvényesen a lejtőre tolja; a romhányi csata (1710. január 22.)- kegyelemdöfés. A prezentáció utolsó részében a kompromisszumot jelentő szatmári pacificatioról esett szó. (1711. április 29/30.).

Ciucur Losonczi Antonius