A kultúránkat át kell élnünk

A kultúránkat át kell élnünk
Kedd délben a debreceni Kölcsey Központban tartottak közös sajtótájékoztatót a Magyar Kultúra Ünnepéről a résztvevő városok vezetői, amelyen Huszár István váradi alpolgármester is ott volt.

Komolay Szabolcs debreceni alpolgármester példaértékűnek nevezte a résztvevő négy település- Nagyvárad, Debrecen, Margitta és Berettyóújfalu- összefogását. Olvasatában a kultúra támogatása a magyar nemzet egyik legfontosabb ügye kell legyen, hiszen bár a 20. században úgy alakult a sorsunk, hogy darabokra szaggattatunk, és eltérő gazdasági és társadalmi fejlettségű országokban vagyunk, függetlenül attól, hogy szórványban vagy tömbben élünk, ugyanazt érezzük, és hasonló gondolatsort indít el bennünk, amikor meghalljuk a himnuszt. Épp ezért az idén is olyan programkínálatot igyekeztek összeállítani, hogy mindenki szembeszülhessen azzal, milyen fontos érték a kultúránk.
Huszár István váradi alpolgármester arra hívta fel a figyelmet: 15 éve annak, hogy Nagyvárad és Berettyóújfalu közösen ünnepli januárban a kultúrát, és az idén úgy gondolták, hogy a kört szélesíteni kell, hiszen 1992 óta Debrecen testvérvárosa Váradnak, illetve Margitta és Berettyóújfalu közt is ilyen kapcsolat létezik. Azt is kiemelte: valamennyi rendezvény fontos valamilyen szempontból, és nyitottak az ifjúság irányába, jó példa erre, hogy 500 szacsvays diák együtt fogja szavalni pénteken nemzeti imánkat berettyóújfalui tanulókkal. A legtöbb eseményt természetesen A Magyar Kultúra Napján, vagyis január 22-én szervezik, s örömre ad okot, hogy a várban is zajlanak majd események.

Bástya

Bónácz János berettyóújfalui alpolgármester az ottani programokat ismertette röviden. Pocsaly Zoltán margittai polgármester felidézte, hogyan jutottak el odáig, hogy önálló magyar iskolája legyen a városnak, ugyanis a kulturális rendezvények egyik fő helyszíne a Horváth János Elméleti Líceum. Ennek igazgatónője, Nagy Gabriella azon meggyőződésének adott hangot: a kultúra nem luxus, és az elnyomás alatt élő társadalmakban kapaszkodót jelent. Úgy fogalmazott: a kultúrát nem ápolnunk kell, mert nem beteg, és nem őriznünk kell, hiszen nem rab, hanem megélnünk kell, és ennek eddig fő bástyája Margittán a Horváth János Elméleti Líceum.

Ciucur Losonczi Antonius