A kultúránk összeköt minket

A kultúránk összeköt minket
Az idén közösen ünneplik a magyar kultúrát Nagyváradon, Debrecenben, Berettyóújfaluban és Margittán. Az érintett települések elöljárói hétfőn közös sajtótájékoztatót tartottak Váradon, a Sas-palotában, melynek keretében részletesen ismertették a programokat.

A részletekről az érintett települések elöljárói hétfőn közös sajtótájékoztatót tartottak az RMDSZ Sas-palotabeli székházában. Huszár István váradi alpolgármester arra hívta fel a figyelmet: Nagyvárad és Berettyóújfalu 15 éve közösen ünnepli a magyar kultúra napját, az idén pedig mindkét város testvértelepülése, vagyis Debrecen és Margitta is bekapcsolódott a sorozatba. A Festum Varadinumhoz hasonló gazdag programkínálat összeállítása több hónapos munka eredménye, fővédnökök Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke és Rácz Róbert, Hajdú-Bihar megyei kormánymegbízott, védnökök pedig Biró Rozália szenátor és Muraközi István berettyóújfalui polgármesterek. Ugyanakkor fő támogatók a Nemzeti Kulturális Alap és a Communitas Alapítvány, illetve az idén a váradi önkormányzat is a finanszírozók közt van.

Kiállítás a várban

A számos váradi esemény közül az elöljáró kiemelte az Illúzió és tükröződés című, Bánffy Miklós életútjáról és művészi pályaképéről szóló kiállítást, melyet január 22-én, pénteken 13 órakor nyitnak meg a vármúzeumban (A épület). Úgy fogalmazott: fontos, hogy minél több magyar jellegű eseménynek szolgáljon helyszínéül az erődítmény. Megjegyezte azt is: bízik abban, hogy a rendezvények mindenütt sok érdeklődőt vonzzanak meg, hiszen napjainkban a távolság nem akadály, még akkor is, ha tőlünk független okok miatt mostanában nehezebb az átkelés a határon.
Muraközi István berettyóújfalui polgármester azt mondta: idén 15 éve, hogy az általa vezetett település és Nagyvárad januárban közösen ünnepli a magyar kultúrát, ezért úgy gondolták, hogy kiszélesítik a kört, és bevonják ebbe a testvértelepüléseiket, vagyis Margittát és Debrecent is, hogy minél több helyre jusson el azoknak a civil szervezeteknek, műhelyeknek a híre, amelyek munkájukkal óvják és őrzik a magyar kultúra kincseit. Ugyanakkor ahogy eddig is, a programjaikkal valamennyi korosztályt, réteget megszólítanak.
Berettyóújfaluban ma helyi idő szerint 15 órakor Berde Sándor fotós időszaki kiállítását nyitják meg a Bihari Múzeumban, 17 órától pedig a Bihari Népfőiskolán Korompainé Mocsnik Marianna etnográfus-múzeumpedagógus tart előadást a farsangi népszokásokról. Szerdán 11.40 órakor Nagycsütörtök címmel rendhagyó irodalomórát tartanak az Arany János Gimnáziumban Molnár Judit közíró és Szűcs László főszerkesztő részvételével. 14 órakor dr. Baranyi Norbert egyetemi tanársegéd értekezését lehet meghallgatni a Sinka István Városi Könyvtár olvasótermében, 17 órától pedig a római katolikus plébánián dr. Fleisz János történész, egyetemi tanár mutatja be a Főhajtás püspökeink emléke előtt. Egyház, tudomány, kultúra című kötetet, majd dr. Bartha Elek, a Debreceni egyetem rektor-helyettese megnyitja A kereszténység kulturális értékei című tárlatot. Csütörtökön 17 órakor tartják Trifán László váradi grafikusművész kiállításának megnyitóját a Nadányi Zoltán Művelődési Központban, ahol ezután 18 órakor a gálaestre is sor kerül. Pénteken 10 órától berettyóújfalui diákok szavalnak, 20 órától a Retro klubban táncház kezdődik a Bihar Néptáncegyüttessel, kézműves-foglalkozásokkal, muzsikál a Madaras Zenekar. Szombaton 14-16 óra között családi múzeumi délután helyszíne lesz a Bihari Múzeum, melynek keretében előadást tart Gencsi Zoltán, Hortobágy alpolgármestere.

Debrecenben

Komolay Szabolcs debreceni alpolgármester a cívis városban szervezett programokat ismertette, egyúttal ő is hangsúlyozva azt, hogy a határok nem szabad elválasztaniuk bennünket, hiszen ha a himnuszt halljuk, mindannyian ugyanazt érezzük, bárhol élünk a világban, és ezer éves kultúránk is összeköt minket.
Kiemelte, hogy január 22-én 19 órakor díszelőadással ünneplik A Magyar Kultúra Napját, és annak tiszteletére, hogy fennállásának 150. évfordulóját ünnepli a Csokonai Nemzeti Színház, a nézőknek egy egyveleggel kedveskednek az elmúlt évtizedek legsikeresebb előadásaiból. Újdonságként ekkor fogják átadni az 1990-es években a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány- melynek Szabó Magda is a tagja volt- által létrehozott ösztöndíjakat, és Szentpéteri Csilla zongorakoncertje zárja az estet. Érdekesnek ígérkezik a Kölcsey Központban a kölcsey.hu pályázat eredményhirdetése, melyet közösen hirdetett meg Álmosd, Debrecen és az EMMI egyik főosztálya, és az a lényege, hogy a himnuszhoz, illetve Kölcsey munkásságához kapcsolódó verseket, rajzokat, blogbejegyzéseket vártak. (Utóbbin például a költő korára jellemző próza megjelenítését értették mai formában). Az elöljáró ugyanakkor arra is kitért, hogy a Debreceni Művelődési Központ tagintézményeiben is zajlanak majd számos események, kiállítások, játszóházak, ismeretterjesztő előadások, könyvbemutatók.
Pocsaly Zoltán margittai polgármester az ő városában zajló rendezvényekről beszélt, Kecse Gabriella programszervező, az RMDSZ váradi szervezetének főtitkára pedig a megyeközpontban zajló eseményeket ismertette.

Ciucur Losonczi Antonius