A kultúra maga a magyarság

A kultúra maga a magyarság
Nagyvárad- A Magyar Kultúra Napján az RMDSZ Bihar megyei szervezete és a Partium Alapítvány díjkiosztó gálaünnepséget szervezett a Szigligeti Színházban, a Communitas Alapítvány támogatásával.

 

A nagyváradi Szigligeti Színházban zajlott gálarendezvényen Markó Béla szenátor, költő mondott beszédet. Rövid, de lényegre törő felszólalásában azt emelte ki, hogy A Magyar Kultúra Napja talán a legfontosabb és a legnagyobb szolidaritást kiváltó ünnepünk. Az egyéb nemzeti ünnepeinktől eltérően- mint például március 15-a vagy augusztus 20-a -nem megoszt minket, hanem összefog, hiszen „a kultúra tulajdonképpen maga a magyarság”, mindazt jelenti, amit több mint egy évezred alatt létrehoztunk, megteremtettünk. Az RMDSZ volt szövetségi elnöke ugyanakkor arra is felhívta a jelenlevők figyelmét, hogy a Himnuszunk az elmúlt 190 évben semmit sem változott, amit mond, máig érvényes, „bár jó lenne, ha a bűnhődés már befejeződne”.

Felidézte, hogy annak idején első ízben Nagyváradon tartottak Magyar Kultúra-napi ünnepséget, illetve emlékeztek meg a Himnusz születésének évfordulójáról, később tehát innen terjedt el ez a szokás Erdély-szerte. Bevallotta: bár örömmel volt jelen az első alkalommal is, azért eleinte kételkedett ennek sikerességében, arra gondolva, hogy talán nem fölösleges-e egy újabb ünnepet kreálni a már létező nemzeti ünnepek mellé. Utólag azonban be kellett látnia, hogy épp ellenkezőleg: a magyar kultúra ünnepe nem egy újabb csatolmány, hanem talán a legfontosabb, a legnagyobb szolidaritást kiváltó ünnep lett. Összefog, és nem megoszt minket, mert nem képezi vita tárgyát, nem teszi tönkre a politika, ugyanazt a lelkesedést és üzenetet közvetíti számunkra.

Markó Béla ugyanakkor arra is felhívta az egybegyűltek figyelmét: a Himnusz egy remekmű, szimbólum, nemzetünk egységét fejezi ki, és arra késztet minket, hogy végiggondoljuk történelmünket, közös múltunkat, jelenünket és jövőnket. „Igazi összetartó remekmű a Himnusz, ezért szép ünnepet kívánok önöknek. Nincs is szebb annál, mint amikor valaki a kultúra ápolásáért, vagy egy műalkotásért kap díjat”, fogalmazott.

Díjátadás

Az RMDSZ Bihar megyei szervezete 2002 óta díjazza azokat a személyeket, illetve csoportokat vagy intézményeket, akik/amelyek az elmúlt években kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a magyar kultúra terjesztése és ápolása terén. A választmány határozata értelmében három kategóriát jelöltek ki: emlékplakett – idén három személy, illetve együttes kapott ilyet –, Magyar Kultúráért Díj – ebből kettőt osztottak ki –, valamint életműdíj, melyet két személy vehetett át. A díjazottakról a kulturális szakbizottság hivatott dönteni a körzeti szervezetek, az ügyvezető elnökség és a testületi tagok javaslata alapján.

A laudációkat Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke olvasta fel. Emlékplakettet vehetett át Kovács Rozália érmihályfalvi néprajzkutató, helytörténész, a nagyszalontai Toldi néptánccsoport és Pál Hunor, a Szigligeti Társulat színművésze. Magyar Kultúráért-díjat kapott a váradi Ady Endre Középiskola és a Bihari Napló, és életműdíjban részesült Dukrét Géza nyugalmazott földrajztanár, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság elnöke, valamint Szilágyi Aladár közíró, publicista. Az idei esztendőtől kezdve ugyanakkor az RMDSZ együttműködve az In Jakobovits Miklós Társasággal a Jakobovits Miklós-díjat is odaítéli egy erre érdemes képzőművész számára, 2013-ban ezt Jovián György világhírű festőművész, grafikus érdemelte ki, akinek a laudációját Ujvárossy László képzőművész, egyetemi oktató olvasta fel, a díjat pedig Szabó Ödön és Jakobovits Márta képzőművész adta át.

A díjak átadása után a Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese lépett fel a Feket Sáfrány című felnőttmese-produkcióval.

Ciucur Losonczi Antonius