A külföldi turisták tavaly több mint 6 milliárd lejt költöttek el Romániában

A külföldi turisták tavaly több mint 6 milliárd lejt költöttek el Romániában
A hazai vendéglátóipari egységekben tavaly körülbelül 2,75 millió turista szállt meg, akik több mint 6 milliárd lejt költöttek el, derült ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) által pénteken közölt adatokból.

A Romániába érkező turisták átlagosan 2.183 lejt adtak ki fejenként ittlétük alatt.

Az intézet adatai szerint az utolsó évnegyedben a legtöbb turista üzleti célokkal érkezett, konferenciákon, kurzusokon, kongresszusokon, vásárokon és kiállításokon vettek részt (a külföldi turisták 62,6%-a), az általuk elköltött összegek a külföldi turisták kiadásainak 63,1% százalékát teszik ki.

A külföldiek 37,4%-a kirándulni, szabadságolni érkezett az országba.

A személyenként elköltött összegek 56,3%-a a szálláshelyek kiadásaira ment el, 16,3 százalékot a bárokban és vendéglőkben költöttek, a teljes összeg 11,6%-át vásárlásra fordították.

A külföldi turisták 50,7 százaléka turisztikai irodán keresztül szervezte meg kirándulását, míg 31,5 százaléka magánúton érkezett.

Legtöbben (77,9%) repülőgéppel érkeztek az ország területére, 12,2 százalékuk személygépkocsival, 7,7 százalékuk autóbusszal, 2,2 százalékuk egyéb szállítási eszközzel jött Romániába.

www.agerpres.ro

Címkék: , ,