A külföldi munkavállalásról

Akt.:
A külföldi munkavállalásról
A Területi Munkaügyi Felügyelőség közleményben hangsúlyozza ki: fontos, hogy mindazok, akik külföldön dolgoznak, vagy ez áll szándékukban, ismerjék jogaikat, az ezzel kapcsolatos előírásokat, jogszabályokat, s azt is, milyen kockázatot vállalnak.

Ilyen irányban a következőket tudatják: az országos intézmény honlapján (www.inspectiamuncii.ro) megtalálható a Külföldön dolgozó román állampolgár útmutatója, amely fontos tudnivalókat tartalmaz a munkaerő piacról és az adott országokba való beilleszkedésről. A területi intézmény honlapján (www.itmbihor.ro) pedig azoknak a cégeknek a listája található meg, melyek hazai állampolgárok külföldi foglalkoztatásával foglalkoznak és szerepelnek a felügyelőség nyilvántartásában. Az országos intézmény honlapján a lehetséges veszélyekről, rizikókról is beszámolnak. Az elemzések során kiderült: a falusiak a legsebezhetőbbek, ők vannak a legkevésbé tisztában azzal, milyen feltételek között lehet legálisan munkát vállalni külföldön, s ők lesznek leghamarabb csalások áldozatai. Szeretnék ezt a témát a prefektusi kollégium során is bemutatni, hogy támogatást kapjanak az információk minél hatékonyabb népszerűsítésében.

„Aggaszt bennünket az, hogy olyan nagy számban lesznek csalások áldozatai a román állampolgárok. Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy kockázatos magánszemélyek által közvetített állást elfogadni, a nélkül, hogy a szerződést alaposan áttanulmányoznák.” – nyilatkozta Dantes Nicolae Bratu országos munkaügyi főfelügyelő.

Címkék: