„A közvita egy megrendezett színjáték volt…”

„A közvita egy megrendezett színjáték volt…”
Minden rendben, de semmi sincs a helyén mondás járhatott a margittai lakosok fejében a Polgármesteri Hivatal konferenciatermében megrendezett közvita után, melyet a Környezetvédelmi Ügynökség kezdeményezett.

Akik elmentek úgy gondolták véleményük nyom valamit a latba a tekintetben, hogy megszűnjön a várost elárasztó bűz, mely az érszőlősi úton lévő disznóhizlaldából árad be – mára már menetrendszerűen – minden este a városba, és kitartóan ott marad késő reggelig. Akik nem mentek el, valószínűleg megtanulták az évek során, hogy ezekből a közvitákból mindig a disznóhizlalda jön ki győztesen. Talán éppen ezért voltak sokkal kevesebben, mint ahány embernek bosszúságot, már-már elviselhetetlen életkörülményeket okoz a városra telepedő bűz. Az önkormányzati képviselők közül is sokan hiányoztak. A Környezetvédő Ügynökség azért kezdeményezte a közvitát, mert a disznóhizlaldát üzemeltető cégnek lejár a működési engedélye, és beadta a hosszabbítási kérelmet. Ez újabb 10 évre adna zöld lámpát a működésükhöz. Ismerve a lakossági elégedetlenséget, a környezetvédők valószínűleg saját lelkiismeretük megnyugtatására, összehívták a város lakosait, hogy kifejezzék véleményeiket, javaslataikat. Ilyen már volt egy alkalommal, de semmilyen pozitív változást nem hozott. Ígéretek akkor is elhangzottak, melyeket nem követett semmilyen megvalósítás. A Környezetvédő Ügynökséget Mihaela Crăciun tanácsosasszony képviselte, aki a hizlalda képviselőivel együtt érkezett. Vitavezetőként nem ült az asztalfőre, hanem a hizlalda képviselői mellett foglalt helyet. Ez jelzésértékű volt álláspontja tekintetében.

Új módszer

Elsőként a hizlalda egyik képviselője mutatott be egy szakszerűen megszerkesztett bemutatót cégükről, mely minden követelménynek eleget tesz. Meg is kapták a hatósági engedélyeket minden fórumon, ezért azok képviselői már meg sem jelentek a közvitán. Arról azonban nem esett szó, hogy az ideális körülmények ellenére, miért árad a bűz folyamatosan a városra. A lakosokat a bemutató egyáltalán nem érdekelte, csak az, mikor szabadulnak meg a bűztől. Az idei szokatlanul forró nyáron ugyanis fokozottan megterhelte őket az, hogy éjszaka sem lehetett kinyitni az ablakokat. A hizlalda képviselői folyamatosan bizonygatták, hogy minden hazai és Uniós követelménynek eleget tesznek, de mivel nem margittaiak, nem tapasztalhatták meg, milyen kellemetlen disznóbűzben élni. Állítólag most egy újabb módszert vetnek be, mely két hónap leforgása alatt megoldja a problémát. Véleményük szerint a Nagyvárad melletti hizlaldában bevált. Nem így nézett ki, mintha ezt a lakosok maradéktalanul elhitték volna. Azonban nem tehetnek mást, mint várnak és remélnek…

Pocsaly Zoltán margittai polgármester és a lakosok is megpróbálták meggyőzni a Környezetvédő Ügynökség képviselőjét, hogy hasson oda, hogy csak akkor kapjon működési engedélyt a cég, ha már megoldotta a bűzproblémát. Erre azonban csekély esély van, mivel titkolni sem tudta, hogy a céggel tart. Ezt a polgármester és a lakosok is a szemére vetették, de természetesen nem ismerte el.

Polgári engedetlenség

Pocsaly Zoltán polgármester és Demián Zsolt körzeti RMDSZ elnök/polgármesteri tanácsadó, nyilatkozata szerint a közvita tulajdonképpen egy megrendezett színjáték volt, melyen a környezetvédők képviselője egy követ fújt a céggel. Szomorú dolog, hogy egy 16000 lakosú város lakosai élhetetlen körülmények között vannak otthonaikban, egy olyan cég miatt, mely munkalehetőséget mindössze 20 személynek ad. A városnak a cég tevékenységéből csak hátránya származik, hiszen elriadnak a turisták is, így ezen bevételi lehetőségtől is elesik a város. Az önkormányzatnak igen kevés eszköz áll rendelkezésére a lakosok védelmére. Talán a törvényhozás szintjén kellene változtatásokat hozni, de egyelőre ennek az útnak még az eleje sem látszik. A polgármester kilátásba helyezte, hogy amennyiben a bűz nem szűnik meg a lakosság a polgári engedetlenség drasztikus formáját is be fogják vetni életkörülményeik javítása érdekében.

Szőke Ferenc