A Kovászna megyei prefektus menesztését kéri az SZNT

Codrin Munteanu Kovászna megyei prefektus
Codrin Munteanu Kovászna megyei prefektus
Codrin Munteanu Kovászna megyei prefektus leváltását kérte a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) a román kormánytól. Az MTI-hez kedden eljuttatott folyamodványban az SZNT megállapítja: Codrin Munteanu sértegeti és provokálja a helyi lakosságot, “célja az ország többségi lakóit a székelyek ellen uszítani, nemzeti feszültségeket kelteni a térségben”.

 

Az SZNT azt kéri a kormánytól, nevezzen ki olyan kormánymegbízottat Kovászna megyébe, aki nem rontja az ország helyzetét a nemzetiségi feszültségek szításával.

A tanács annak kapcsán fordult a kormányhoz, hogy Munteanu feljelentette Uzon község polgármesterét, mert az elöljáró az önkormányzat épületére kitetette a székely zászlót. A feljelentésben a prefektus egy “nem létező entitás” szimbólumának nevezte a székely zászlót, és azt állította, hogy a “székely zászló kitűzése éppen annyira törvénytelen, mint ha egy futballklub vagy egy autógyár zászlóját tennék ki a községházára.”

Az SZNT emlékeztetett arra, hogy a segesvári ügyészség 2010. augusztus 10-én már határozatot hozott a Maros megyei Makfalva község polgármesteri hivatalára kitűzött székely zászló ügyében. Az akkori határozatból kiderül, az ügyészség kikérte a művelődési minisztérium véleményét, amely megállapította: a csillagos-holdas, aranysávos kék zászló egy “történelmi közösség jelképe”, használata nem ütközik törvénybe, ennek megfelelően az eljárást az ügyészség megszüntette.